Udrea, chemată să dea socoteală, în fața judecătorilor, în dosarul campaniei lui Băsescu, din 2009. Un procuror a cerut peste 12 ani de închisoare pentru ea și 15 pentru Ioana Băsescu

Abia ieșită din carantină, după ce s-a plâns pe Facebook că ar fi avut COVID, Elena Udrea a avut parte de o surpriză, marți, la Curtea de Apel București. Un procuror DNA a cerut o pedeapsă de  peste 12 ani  pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, și de 15 ani pentru Ioana, fiica fostului președinte al României, Traian Băsescu,  în dosarul în care cele două sunt judecate pentru fapte de mare corupție privind sumele de alocate campaniei electorale a fostului președinte din anul 2009.

„Având in vedere jurisprudența și starea de concurs de comitere a faptelor, apreciem că legea penală mai favorabilă e Codul Penal vechi.

Chiar dacă limitele de pedeapsa sunt mai ridicate decât cele din Codul Penal nou. Condamnați pe inculpata Udrea Elena pentru cele șapte fapte, aflate în concurs. Limitele pedepsei sunt de la 3 la 12 ani. Dozarea pedepsei trebuie sa fie corespunzătoare, urmare a modului în care a înțeles să se folosească de sarcinile și funcția avute. Orientați pedeapsa spre maximum special al acestei fapte de instigare la luare de mită.

Pentru faptele de spălare de bani dispuneți condamnarea ei la o pedeapsă spre maximum pentru patru fapte de spălare de bani.

Toate faptele sunt în stare de concurs real. Vă rugăm să aplicați și un spor de pedeapsă, necesar în virtutea gravității faptelor comise prin prisma funcției și calității sale. A denotat disprețul total față de lege.

Dispuneți stabilirea exectuării pedepsei în regim privativ de libertate”, a cerut procurorul în fața judecătorului de la CAB.

În cazul lui Nastasia Gheorghe procurorul DNA a explicat magistatului că „el a fost condamnat la patru ani de închisoare și are pedeapsa suspendata sub supraveghere potrivit deciziei ÎCCJ din dosarul Gala Bute. Anulați pedeapsa sub supraveghere. Orientati pedeapsa actuala înspre medium al pedepsei. Contopiti si stabiliți executarea pedepsei”.

Pentru Tarhon Victor, care este acuzat de luare de mită, și care și-a recunoscut faptele, procurorul a cerut o pedepasă orientată spre mediu.

„Pentru Ioana Băsescu, aveți în vedere că limitele de pedeapsă pentru delapidare, în Codul vechi sunt de la 5 la 15 ani. Orientați pedeapsa spre maximum. Când a comis fapta avea calitatea de fiică a președintelui în funcție. Modalitatea în care ea a recurs la o asemenea modalitate de a delapida o societate a statului român indică necesitatea unei pedepsei exemplare .

Pentru ca are și fapte in concurs va solicitam sa orientați pedepsele spre maximum special și pentru celelalte”, este solicitarea DNA în cazul fiicei fostului președinte Traian Băsescu.

În cazul lui Ioan Silviu Wagner, procurorul a explicat că „faptul ca nu a înțeles ce înseamnă funcția de director, faptul ca s-a lăsat tras în proceduri ilegale, trebuie cu sine să conducă la aplicarea unei pedepse cu executare”.

Pentru Radu Cătălin Andronic,condamnat definitiv în dosarul de mare corupție Ferma Băneasca, magistratul a arătat că limitele de pedeapsă pentru fapta de mărturie mincinoasă din acest dosar sunt de la 1 la 5 ani.

În iulie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).

În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic – de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

15 ani inchisoare dosar campanie Basescu instanta ioana basescu procurer cere 12 ani inchisoare udrea
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes