Udrea și Andronic scapă de dosarul Hidroelectrica. Fostul ministru pierde 3,4 milioane de euro, confiscați de judecători

Elena Udrea
Elena Udrea

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica, în care era acuzată că a primit primit echivalentul a aproape cinci milioane de dolari mită, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi că procesul penal încetează, ca efect al împlinirii termenului de prescripţie generală a răspunderii penale. Lui Udrea îi va fi confiscată însă suma de 3,4 milioane de euro. Decizia nu e definitivă.

”În temeiul art.396 alin.1, 6 rap. la art.16 alin.1 lit.f teza a II-a din Codul de procedură penală cu aplic. art.5 din Codul penal, încetează procesul penal faţă de inculpata UDREA ELENA-GABRIELA (date), cu privire la infracţiunile de trafic de influenţă, prev. de art.291 alin.1 Cod penal, rap. la art.7 lit.a din Legea nr.78/2000 şi spălarea banilor, prev. de art.29 alin.1 lit.b din Legea nr.656/2002 (actualmente încriminată prin art.49 alin.1 lit.b din Legea nr.129/2019), ca efect al împlinirii termenului de prescripţie generală a răspunderii penale”, a decis instanţa.

Magistraţii au dispus însă confiscarea specială a sumei de 3,4 milioane de euro de la fostul ministru.

“Menţine măsura asiguratorie a popririi luată faţă de inculpata Udrea Elena-Gabriela prin ordonanţa din 15.12.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie şi măsura sechestrului asigurator instituită faţă de aceeaşi inculpată prin încheierea din data de 01.10.2018, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară al Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul nr.9725/2/2017/a1, definitivă prin încheierea nr.902 din 15.11.2018 a unui Complet de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, până la concurenţa sumelor de 2.500.000 de euro, respectiv 900.000 de euro (în echivalent în lei la cursul oficial de schimb al BNR de la data executării măsurii) în vederea executării măsurii de siguranţă a confiscării speciale”, se arată în minuta instanţei. 

Totodată, magistraţii au mai hotărât încetarea procesului penal faţă de Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă. 

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare. 

Elena Udrea şi Dan Andronic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în 20 decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă, Elena Udrea fiind acuzată că a cerut cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru ca în schimb să intervină pentru menţinerea contractului între Hidrolectrica şi firma acestuia.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

dan andronic dosar hidroelectrica dosar udrea elena udrea
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes