UE alocă 100 de milioane de euro pentru teste rapide Covid-19 statelor membre

Uniunea Europeană (UE) urmează să aloce 100 de milioane de euro în vederea cumpărării şi distribuirii unor teste rapide (antigenice), în vederea opririi unei noi intensificări a Covid-19, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care catalogat situaţia drept ”foarte gravă”, relatează news.ro, care citează AFP.

”Mobilizăm, în prezent, 100 de milioane de euro (…) în vederea achiziţionării unor teste rapide, pe care le vom distribui statelor membre (UE). Şi lansăm o procedură comună de achiziţie publică pentru a obţine şi mai multe”, a declarat von der Leyen într-o alocuţiune de presă.

Testele antigenice – mai puţin performante decât testele PCR – nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut în zece până la 30 de minute.

Aceste teste rapide ”pot juca un rol important, însă noi propunem o abordare la scara UE în domeniul aprobării şi utilizării. Abia în acel moment va exista o recunoaştere reciprocă a testelor şi rezultatelor testelor”, a insistat von der Leyen.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a pledat marţi în favoarea unei coordonări a omologării testelor rapide şi garantării producerii lor ”la scară europeană, pentru ca ele să fie disponibile peste tot”.

Cu o zi înaintea unui summit prin videoconferinţă a şefilor de stat şi de guverne, Ursula von der Leyen a reclamat din nou o mai bună împărtăşire a datelor sanitare între statele membre prin intermediu platformei de date a Centrului European dal Prevenirii şi Controlului Bolilor (ECDC).

”Acest lucru ne va ajuta, de exemplu, să ştim unde există capacităţi în unităţile de terapie intensivă” sau dacă transferuri peste frontieră ale unor pacienţi ”pot fi organizate în caz de necesitate”, a subliniat ea.

Comisia – care intenţionează să coordoneze strategiile naţionale de vaccinare – propune o prelungire cu şanse luni a scutirii de la plata TVA la achiziţionarea unor vaccinuri şi kituri de depistare.

Von der Leyen şi-a reiterat îndemnul la o armonizare a reglementării călătoriilor în UE, prin elaborarea unui ”formular comun de localizare a pasagerilor UE”.

Ea propune totodată o ”extindere a căilor rezervate, rezervate până acum transportului rutier de marfă, la transporturile feroviare, aeriene şi pe că navigabile”, pentru a nu perturba schimburile comerciale în cadrul UE.

Preşedinta CE reclamă, de asemenea, o interoperabilitate sporită între aplicaţiile de urmărire naţionale, îndemnând toate statele să lege toate aceste aplicaţii la un portal european – lansat recent.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

bani de la uerezultate rapide testtest rapidteste rapide covid
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes