Un nou derapaj diplomatic al Budapestei – Peter Szijjarto îl atacă pe președintele Iohannis

Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, lansează un nou atac violent la adresa președintelui Iohannis, susținând că acesta este ”un politician extremist antimaghiar”.

Atacul Budapestei vine după ce Iohannis a atacat la CCR o lege privind deschiderea unui de frontieră româno-ungar. Scopul sesizării CCR este însă amestecul Parlamentului în atribuțiile Guvernului.

”Din păcate Președintele României este un politician extremist antimaghiar. Implică încontinuu Ungaria și guvernul ungar în campania electorală din România. Acum, pe deasupra, face rău în mod intenționat relației ungaro-române, și nu se sfiiește să pună piedici unor cauze care sunt importante atât pentru maghiari, cât și pentru români.

Trecerile de frontieră deschise la granița celor două state nu sunt doar simbolice, au și o însemnătate practică. Aduc mai aproape comunitățile care trăiesc la granița celor două state, respective înlesnește viață de zi cu zi a celor care trăiesc acolo.

Vetoul deschiderii unei noi treceri de frontieră nu înseamnă altceva decât împiedicarea intenționată a aproprierii celor două națiuni. Guvernul Ungariei rămâne în continuare angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece această este și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în Ținutul Secuiesc!”, a scris Szijjarto pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale, vineri, o sesizare de neconstituționalitate asupra unei legi prin care Parlamentul ar urma să înceapă tratativele diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria), șeful statului apreciind că „inițiativa declanșării negocierilor în vederea încheierii unui tratat internațional în numele României aparține în mod exclusiv puterii executive” și, ca atare, nu poate fi stabilită prin lege.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes