Un nou duş rece pentru guvern: veniturile statului au scăzut cu 6% în ianuarie, determinate de prăbuşirea încasărilor din TVA

guvern: veniturile statului au scăzut
guvern: veniturile statului au scăzut

Un nou duş rece pentru guvern: veniturile statului au scăzut cu 6% în ianuarie, determinate de prăbuşirea încasărilor din TVA.

Bugetul pe 2017 este construit pe venituri de 254,7 miliarde de lei, cu 31 de miliarde peste veniturile obţinute în 2016. Nivelul de venituri este, în acest an, mai mult decât în alţii, un dans pe sârmă, pentru că, în a doua partea a lui 2016 şi în acest an, s-au majorat puternic salariile în administraţie, iar deficitul bugetar programat, de 24 de miliarde de lei, este la limita pragului acceptat în UE, de 3% din PIB. Or, orice nerealizare de venituri va avea drept consecinţă, fie o tăiere de cheltuieli din altă parte – de obicei din partea de investiţii – fie o majorare de taxe, fie o depăşire a deficitului bugetar.

Comisia Europeană anticipează, de altfel, în ultimul raport de ţară, un deficit de 3,6% din PIB în 2016 şi unul de 3,8% din PIB în 2018. […] Sursa: Un nou duş rece pentru guvern: veniturile statului au scăzut cu 6% în ianuarie, determinate de prăbuşirea încasărilor din TVA | Ziarul Financiar

Salvează

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes