Un singur român, evacuat din Kabul de aeronava Forţelor Aeriene. Accesul altor români spre aeroport nu a fost încă posibil

Aeronava Forţelor Aeriene trimisă la Kabul pentru a prelua cetăţenii românii din Afganistan a reuşit să evacueze un singur român, aflându-se în prezent la Islamabad, în timp ce alţi cetăţeni români nu au putut ajunge la aeroport în timp util din cauza situației de securitate din capitala afgană şi a procedurilor greoaie de verificare a de la punctele de control, Celula de criză interinstituţională fiind în permanentă legătură cu ei şi făcând demersuri pentru asigurarea transferului, precizează MAE. În Afganistan sunt înregistraţi 33 de cetăţeni români, iar 16 dintre ei au solicitat asistenţă în vederea evacuării, fiind angajaţi ai unei agenţii NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan. De asemenea, Celula de criză interinstituţională a efectuat demersuri pentru identificarea, validarea şi contactarea unui număr de cetăţeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, care dacă vor putea fi contactaţi şi vor putea ajunge la aeroport, vor fi şi ei preluaţi în vederea evacuării.

”Celula de criză interinstituţională, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetăţenilor români care şi-au manifestat opţiunea de a fi repatriaţi din Afganistan, informează că un prim zbor la Kabul al aeronavei militare de transport româneşti s-a desfăşurat în bune condiţii şi a reuşit evacuarea, în această etapă, a unui cetăţean român pe această cale. Astfel, aeronava militară de transport a Forţelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopţii pe aeroportul internaţional din Kabul în condiţii de siguranţă. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistenţă de specialitate. La bordul aeronavei a fost preluat, în această etapă, un cetăţean român, angajat al unei agenţii NATO, aflat deja pe aeroportul internaţional din Kabul, care a optat pentru evacuare”, a transmis joi MAE.

Potrivit ministerului, condiţiile de securitate deosebit de dificile şi periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetăţeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenţei aeronavei româneşti pe aeroport, deşi exista o astfel de perspectivă. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat şi de procedurile de verificare de la diferite puncte de control şi de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex. De altfel, există şi alţi cetăţeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluaţi de aeronavele trimise de statele lor.

”Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetăţenilor români care au optat pentru evacuare se află în locaţii din afara aeroportului internaţional, autorităţile române din cadrul Celulei de criză interinstituţionale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport. De asemenea, Celula de criză interinstituţională menţine permanent legătura cu cetăţenii români aflaţi în diversele locaţii din Kabul. Ulterior preluării cetăţeanului român, aeronava a decolat cu destinaţia Islamabad, unde a ajuns în condiţii de siguranţă, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Aeronava Forţelor Aeriene Române va staţiona în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetăţeni români atunci când aceştia vor ajunge în aeroportul internaţional”, precizează ministerul.

Cetăţeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi evacuat în România, după finalizarea misiunii aeronavei române.

Ce se va întâmpla cu ceilalți români

La momentul derulării operaţiunii de către aeronava militară românească erau înregistraţi ca fiind prezenţi în Afganistan 33 de cetăţeni români.

Dintre aceştia, 16 persoane au solicitat asistenţă în vederea evacuării de pe teritoriul afgan. Aceştia sunt angajaţi ai unei agenţii NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan.

Celula de criză interinstituţională va continua demersurile pentru facilitarea transferului către aeroport, cât mai rapid şi în siguranţă, al cetăţenilor români rămaşi a fi evacuaţi, în măsura în care condiţiile de securitate din Kabul o vor permite.

”De asemenea, Celula de criză interinstituţională a efectuat demersuri pentru identificarea, validarea şi contactarea unui număr de cetăţeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România. În măsura în care aceştia vor putea fi contactaţi şi vor putea ajunge în aeroportul internaţional din Kabul, aceştia vor fi preluaţi spre evacuare cu aeronava militară românească. Este de subliniat că situaţia de securitate din Kabul este complexă şi fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcţie de diverşi factori, care au propria dinamică”, indică MAE.

Prioritatea Celulei de criză interinstituţionale este în prezent asigurarea tranzitului spre aeroport în condiţii de siguranţă cât mai bune, în circumstanţele de securitate existente, pentru cetăţenii români care au solicitat evacuarea. Aceştia fiind în locaţii diferite, trebuie de asemenea corelate deplasările lor cu momentul în care se poate realiza îmbarcarea.

Ca şi în cazul cetăţeanului român preluat deja, Celula de criză interinstituţională va acţiona pentru a prelua cetăţenii români care au solicitat repatrierea de îndată ce sunt întrunite condiţiile de preluare din aeroport şi a-i evacua aerian de îndată ce va fi posibil.

În acest scop, Celula de criză interinstituţională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaţionali, evoluţia situaţiei din Afganistan şi contextul local.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

criza afganistan evacuare afganistan romani afganistan romani evacuati
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes