Un val de praf saharian ajunge în România

Anunțatul val de praf saharian va ajunge marți în România. Serviciul de Ambulanță a anunțat deja că este pregătit să suplimenteze personalul la nevoie, având în vedere că particulele de praf îi pot afecta pe cei cu probleme respiratorii.

Profesorul la Facultatea de Fizică din Iași, Silviu Gurlui, a precizat că norii de praf saharian duc cu ei, uneori, bacterii, ciuperci sau agenți patogeni care pot fi nocivi pentru oameni și animale.

„Studiile au arătat că în acești nori de praf saharian care ajung și spre zona Europei în cantități de aproximativ 80-120 de tone anual, uneori au fost descoperite bacterii, ciuperci respectiv agenţi patogeni care pot fi uneori nocivi pentru oameni și pentru animale pentru că afectează aparatul respirator sistemul nervos și produc alte afecțiuni”, a spus profesorul, pentru Antena 3.

Caniculă în aproape toată țara

Luni, meteorologii au emis o avertizare de tip Cod galben de caniculă și disconfort termic. Avertizarea este valabilă pentru 34 de județe din țară și rămâne în vigoare până sâmbătă.

ANM avertizează oamenii să se adăpostească deoarece temperaturile pot ajunge până la 40 de grade la umbra.

Meteorologii spun că județele vizate sunt Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui și Iași.

ANM informează că valul de căldură se va extinde și se va intensifica treptat în ultimele zile ale lunii iulie, în timp ce disconfortul termic va crește. Mai mult decât atât, indicele de temperatură umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

avertisment anmpraf saharianval de praf
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes