Ungaria: Katalin Novak, prima femeie care ajunge președintele unei țări din Uniunea Europeană

Katalin Novak devine prima femeie președinte a Ungariei. Sursa foto: Katalin Novak/facebook
Katalin Novak devine prima femeie președinte a Ungariei. Sursa foto: Katalin Novak/facebook

Parlamentul ungar a ales-o pe Katalin Novak, un politican apropiat premierului Viktor Orban, drept prima femeie președinte a unui stat membru UE. Ea a obţinut acest mandat de cinci ani, cu sprijinul voturilor partidului de guvernământ Fidesz.

Katalin Novak, fost vicepreședinte Fidesz și ministru al Familiei, a fost aleasă prima femeie președinte a Ungariei. Ea a obținut 137 de voturi pentru din cele 188 exprimate, în timp ce candidatul opoziţiei, Peter Rona, a primit doar 51 de voturi.

„Noi, femeile, creștem copii, îngrijim bolnavii, gătim, suntem în două locuri în același timp, dacă este necesar, câștigăm bani, predăm, câștigăm premii Nobel, curățăm geamurile”, a spus Novak în discursul de dinainte de vot.

Katalin Novak va avea un mandat de cinci ani și îşi va începe treaba pe data de 10 mai. În mai mult de un deceniu, viitoarea doamnă președinte a Ungariei a avut o carieră fulminantă.

Anterior, ea a postat o fotografie cu ea, cu soțul ei și cu cei trei copii ai săi pe rețelele de socializare, spunând că „înseamnă foarte mult pentru mine că familia mea este aici, cu mine”.

Ea a debutat la Ministerul de Externe, apoi a ajuns ministru al Familiei și a devenit vicepreședinte al partidului de guvernământ Fidesz.

În ultimii ani, Katalin Novak a dobândit și mai multă notorietate. Anul trecut și anul acesta, a fost desemnată cea mai influentă femeie din viața publică maghiară.

La cei 44 de ani ai săi, Katalin Novak este prima femeie și, totodată, cea mai tânără șefă a statului maghiar de la schimbarea de regim. Ea are trei copii, vorbește patru limbi străine, aleargă la maraton și a fost un membru proeminent al partidului de guvernare Fidesz.

Novak îi va succeda lui Janos Ader, un co-fondator al partidului de Fidesz aflat la guvernare, care a ocupat postul din 2012. Ea va prelua mandatul după ce mandatul lui Ader expiră pe 10 mai.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

katalin novakpresedinte ungariaprima femeie presedinteprima femeie presedinte ue
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes