Uniunea Europeană aprobă candidaturile Ucrainei şi R. Moldova la UE

Uniunea Europeană, reunită în summit la Bruxelles a aprobat joi candidaturile Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, anunţă joi seara preşedintele Consiliului European Charles Michel, o decizie care marchează începutul unui proces îndelungat şi complex în vederea unei aderări, relatează AFP.

Acest summit UE ”este un moment istoric pe plan geopolitic”, declara Charles Michel înaintea reuniunii.

Decizia luată ”va angaja viitorul Uniunii Europene, stabilitatea noastră, securitatea noastră, prosperitatea noastră”, sublinia el.

Liderii Celor 27 recunosc astfel Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la UE, a anunţat Charles Michel, care evocă un ”moment istoric” în toiul ofensivei Rusiei în Ucraina.

Această decizie, foarte aşteptată de către Kiev, luată în cadrul unui summit al şefilor de stat şi de guverne din UE, la Bruxelles, marchează începutul unui proces de aderare îndelungat şi complex în vederea unei aderări la Uniune.

Preşedintele ucrainean Voldimir Zelenski a salutat imediat ”un moment unic şi istoric”.

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak a anunţat anterior că ”obiectvul” este ”clar”,şi anume ”aderarea cu drepturi depline la UE”, în pofida faptului că această procedură poate dura ani de zile.

Premierul albanez Edi Rama i-a sfătuit însă ironic pe ucraineni ”să nu-şi facă iluzii”.

”Macedonia de Nord este candidată de 17 ani, dacă n-am pierdut socoteala, iar Albania de opt ani. Aşadar, bine ai venit Ucraina!”, ironiza el.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

candidatura moldova candidatura ucraina moldova in ue uniunea europeana
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes