Urși după gratii, oamenii după… bani

Emisiunea “Asta-i România!” ne prezintă, duminica aceasta, de la ora 14:30, povestea cutremurătoare a doi urși condamnați la chin, care pare fără sfârșit. Totul se întâmplă lângă Arad, locul unde, de 30 de ani, un bărbat înmulțește urșii că să-i vândă apoi pe mii de euro, în țară sau în străinătate.

Ani la rând au cautat autoritatile responsabile dovezi din care să reiasă că animalele ținute în cuști minuscule sunt chinuite, însă fără rezultat.

Echipa “Asta-i România!” merge să afle și să ne prezinte întreaga poveste în comuna Fîntînele, județul Arad. Aici, la marginea satului, la distanță mică de casele oamenilor, un bărbat are propria lui o crescătorie ilegală de urși, și nu de ieri de azi, ci de 30 ani!

Totul a început în anul 1992 atunci când băprbatul a cumpărat un mascul și o femelă de la grădina zoologică din Brașov. Urșii au fost împerecheați în captivitate, iar puii lor, născuți ulterior, ar fi fost vânduți pe mii de euro. Astăzi, în cușca suprapusă, bine ascunsă de vegetație, trăiesc doi urși, puiul și mama, o femelă care are 30 de ani de viață și tot atâția de captivitate.

“Ursul care are 30 de ani, a trăit acolo (în cușcă – n.r.) toată viața lui; nu a văzut un pom, un fir de iarbă. Nu a văzut absolut nimic. Sus stă masculul, jos femela. Când vrea să-i împerecheze îi pune împreună, și după aceea vinde puii, pe internet, prin prieteni, prin cunoștiințe. (…) Cuștile astea… dacă au 4-5 metri pătrați e mult. (…) Un urs, conform directivelor europene are nevoie 500 de metri, până la 700 de metri pătrați. (…) Nimeni nu vrea să ia poziție și să confiște acești urși și să-i ducă într-un sanctuar”, spune Cristina Lapis, președintele Asociației “Milioane de prieteni”.

Cazul de la Arad este deja cunoscut în țară, dar și în afară, după ce o echipă de jurnaliști francezi a venit și negociat cumpărarea unui pui de urs pe 6 000 de Euro.

Nu ratați o ediție inedită “Asta-i România!”, duminică, de la ora 14:30, emisiune magazin prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

asta-i romaniaasta-i romania kanal dcomuna fintinaleursi chinuitiursi fintinaleursi kanal d
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes