Ursuleții Koala mor din cauza infecţiei cu o bacterie, specia fiind în pericol în Australia

Ursuleții Koala mor din cauza infecţiei cu o bacterie, specia fiind în pericol în Australia
Ursuleții Koala mor din cauza infecţiei cu o bacterie, specia fiind în pericol în Australia

Populaţia de koala din Australia este afectată de clamidioză şi experţii în faună sălbatică spun că emblematicul marsupial ar putea să dispară din multe zone ale ţării, potrivit CNN.

Chlamydia se transmite sexual şi infectează mai mult de 100 de milioane de oameni anual şi poate cauza infertilitate dacă este netratată. În cazul koala, infecţia necontrolată poate cauza orbire şi chisturi dureroase în tractul reproducător al animalului ce pot duce la infertilitate şi chiar la deces.

Antibioticele folosite pentru a trata boala pot distruge flora intestinală delicată necesară animalelor pentru a consuma dieta lor de bază, frunzele de eucalipt, astfel că unele exemplare mor de foame după ce au fost tratate.

În plus, boala se poate răspândi rapid.

În 2008, exista „o răspândire foarte, foarte scăzută”, de aproximativ 10%, la koala din Gunnedah, localitate rurală din nord-estul New South Wales, potrivit lui Mark Krockenberger, profesor de patologie veterinară la Universitatea din Sydney. Până în 2015, cifrele au screscut până la 60%. În prezent, aproximativ 85% din populaţia de koala este infectată, a mai spus Krockenberger.

Experţii spun că situaţii ca în Gunnedah sunt întâlnite în alte zone din Australia, ameninţând populaţiile deja vulnerabile din cauza incendiilor de vegetaţie şi a pierderii habitatelor din cauza defrişărilor.

Oamenii de ştiinţă studiază acum vaccinuri împotriva Chlamydia pentru a proteja animalele. „Există un mare risc de extincţie localizată, dacă această strategie de vaccinare nu funcţionează”, a mai afirmat Krockenberger.

Koala, care poate fi întâlnit doar în Australia, este specie vulnerabilă. Dincolo de această boală, marsupialul este şi ţinta câinilor sălbatici. Boala se răspândeşte în populaţia de koala prin reproducere şi comportamentul legat de împerechere, iar puii de koala o pot contracta de la mame. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

bacterie koalade ce mor koalainfectie koalakoala
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes