US Navy caută resturile balonului chinez, doborât în largul coastelor statului South Carolina

Balon chinezesc lovit
Balon chinezesc lovit

Marina americană (US Navy) îşi continua căutările în vederea recuperării balonului chinez doborât sâmbătă de un avion de luptă în largul coastelor statului South Carolina, după ce a survolat timp de mai multe zile Statele Unite, relatează AFP.

Generalul Glen VanHerck, comandantul Forţelor americane în America de Nord, a anunţat duminică faptul că Marina desfăşoară ”operaţiuni de recuperare cu ajutorul Pazei de Coastă americane, în vederea securizării zonei şi menţinerii securităţii publice”.

Balonul – care zbura la 18 kilometri altitudine – a fost doborât de către un avion de vînătoare de tip F-22.

Resturile balonului au căzut la aproximativ 11 kilometri distanţă de coastă şi se întind pe o suprafaţă tot de aproximativ 11 kilometri, în ape relativ puţin adânci.

Pentagonul acuză că este vorba despre un balon spion, ”folosit de către Republica Populară China într-o tentativă de a supraveghea instalaţii strategice” în Statele Unite.

Beijingul dă asigurări că este vorba despre o aeronavă de supraveghere meteorologică şi care a deviat de la traiectorie.

Vineri, Forţele Aeriene columbiene au anunţat că au descoperit alt obiect care prezintă ”caracteristici asemănătoare ale unui balon”.

Acest obiect a zburat la o altitudine de 17.000 de metri, cu o vizteză medie de 46 de kilometri pe oră, preciza într-un comunicat armata columbiană.

Survolarea Statelor Unite deteriorează şi mai mult relaţiile chinezo-americane. Ea a condus, săptămâna trecută, la anularea în ultimul moment a unei vizite la Beijing a secretarului de Stat american Antony Bliknen, prima prevăzută la acest nivel din 2018 încoace.

”GRAV AFECTATE ŞI DETERIORATE”

Luni, Guvernul chinez a acuzat Statele Unite de faptul că a ”afectat grav” relaţiile între cele două ţări doborând balonul.

China şi-a exprimat în mai multe rânduri furia faţă de decizia Statelor Unite de a doborî aeronava, iar adjunctul ministrului chinez de Externe Xie Feng a ameninţat duminică că Beijingul ”îşi rezervă dreptul” de a replica.

”Acţiunile americane au afectat şi deteriorat grav eforturie şi progresele celor două părţi de a stabiliza relaţiile chinezo-americane după summit din Bali” între preşedinţii american Joe Biden şi Chinez Xi Jinping, în noiembrie, la summitul G20, denunţă el luni într-un comunicat.

Aeronava a intrat pentru prima oară în spaţiul aerian american la 28 ianuarie, în nordul Insulelor Aleutine (Alaska) şi a intrat apoi în spaţiul aerian canadian la 30 ianuarie, după care a trecut înapoi în America, în statul Idaho (nord-vest), la 31 ianuarie.

Marele public a aflat despre existenţa balonului abia joi, pe când se afla deasupra statului Montana. El şi-a continuat periplul către est până a ajuns la coasta Oceanului Atlantic.

Opoziţia republicană l-a acuzat în weekend pe preşedintele Joe Biden din cauză că nu a acţionat mai rapid şi mai ferm.

”Ca întotdeauna, când e vorba despre securitatea naţională şi politica externă, administraţia Biden a răspuns mai întâi în mod prea indecis, iar apoi prea târziu”, a tunat liderul minorităţii republicane în Senat, Mitch McConnell.

”N-ar fi trebuit să lăsăm Republica Populară China să ne ia în râs spaţiul aerian”, a denunţat el într-un comunicat, catalogând incidentul drept o ”ocazie ratată” de a apăra ”suveranitatea” americană.

”Doborârea balonului deasupra apei nu era doar opţiunea cea mai sigură, ci şi cea care permite maximizarea informaţiilor culese”, prin recuperarea pieselor dispozitivului, i-a replicat duminică, liderul majorităţii democrate în Senat, Chuck Schumer.

Acest lucru permite ”să se analizeze tehnologia folosită de către armata chineză”, a subliniat el.

REUNIUNE LA 15 FEBRUARIE

Schumer dă asigurări că administraţia Biden ia în calcul ”alte acţiuni împotriva Chinei” şi a anunţat o reuniune în domeniul informaţiilor clasificate – cu uşile închise – pe tema incidentului, a tuturor senatorilor, la 15 februarie.

Cu doar câteva momente mai înainte de anularea vizitei lui Blinken la beijing, săptămâna trecută, China a prezentat – un gest extrem de rar – scuze cu privire la acest incident.

”Ei fac mare gălăgie cu privire la acest incident”, a denunţat la AFP Xu, un locuitor din Beijing. ”Când lucrurile se ambalează, asta nu aduce nimic bun, nu serveşte păcii”, a adîugat el.

Alt locuitor al Beijingului, Li Yize, în vârstă de 23 de ani, a declarat AFP că el crede că decizia Washingtonului de a doborî balonul este ”un mod prin care Statele Unite să-şi arate puterea militară”.

”Cred că dacă China ar fi fost în locul Statelor Unite, iar o sondă aeriană ar fi pătruns pe teritoriul ei, şi ea ar fi tratat (incidentul) cu severitate”, a declarat el.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

balon chinezesccautari balon chinezesc
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes