Politica

USR a atacat la Curtea Constituţională legea care restrânge numărul de concurenţi pe piaţa produselor energetice

USR a atacat vineri la Curtea Constituţională legea de modificare a Codului Fiscal prin care este restrâns numărul de concurenţi pe piaţa produselor energetice.

Legea, care modifică articolul 435 al Codului Fiscal, referitor la condiţiile de distribuţie şi comercializare a produselor accizabile, introducând condiţii suplimentare pentru operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, ca for decizional, provocând critici şi acuzaţii conform cărora este o lege ”cu dedicaţie”. Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat că este o lege care sprijină ”o companie ce are legături cu Rusia”, în timp ce consultantul Gabriel Biriş susţine că este o lege făcută pentru o singură companie, singura din piaţă care şi-a construit o reţea de depozite.

”USR a atacat, vineri, la Curtea Constituţională a României legea (P-lx 303/ 2020), iniţiată de PMP şi “greii” PNL şi PSD şi votată inclusiv de UDMR, care restrânge numărul de concurenţi pe piaţa produselor energetice. Amintim că proiectul votat, pe 2 septembrie de Camera Deputaţilor, primise aviz negativ şi de la Guvern şi a fost şi respins de Senat aproape în unanimitate. De asemenea, subliniem că după ce USR a tras un puternic semnal de alarmă privind disfuncţionalitatea proiectului, mai mulţi parlamentari au înţeles, în final, că legea va scoate de pe piaţă sute de firme mici şi mijlocii al căror obiect de activitate este comercializarea motorinei, în consecinţă reprezentanţi ai mai multor partide au semnat sesizarea USR”, anunţă Uniunea Salvaţi România, conform news.ro.

“În premieră, o lege care a trecut transpartinic prin parlament are toate şansele să pice tot din cauza unui atac transpartinic la CCR. După ce a trecut legea, mai mulţi parlamentari au înţeles cât de distrugătoare va fi. Astfel încât sesizarea USR a fost semnată nu doar de USR şi PNL, ci şi de parlamentari de la PMP şi chiar de la PSD.”, transmite deputatul USR Claudiu Năsui.

USR arată în sesizare că sunt încălcate mai multe articole din Constituţie, printre care:

Art. 11 alin. (1) din Constituţie, “Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.” Acest text al Legii fundamentale se referă la unul dintre principiile fundamentale ale încrederii între state în raporturile lor internaţionale: principiul bunei credinţe.

Art. 15 alin. (2) din Constituţie, “Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”. Astfel, potrivit dispoziţiilor constituţionale şi legale invocate în sesizare, suntem în prezenţa unei reguli imperative de la care nu se poate deroga în materie civilă sau fiscală.

Art. 45 din Constituţie, “Accesul liber al persoanei la o activitate economica, libera initiativa şi exercitarea acestora in condiţiile legii sunt garantate.”

Art. 135 alin. (1) şi alin. (2) lit. a) din Constituţie, “Economia României este economie de piata, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă. Statul trebuie sa asigure: libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie.”

Alte știri de interes

Cîţu, despre majorarea cu 40% a pensiilor susţinută de PSD: De unde atâta tupeu şi atâta cinism?”

Mihnea Tudor

Ciolacu, mesaj pentru Guvern: Copiii vor să facă şcoală, copiii nu au culoare politică

Mihnea Tudor

Cioloș către Anisie: Ia-ți pepsiglasul și te du! Ministerul Educaţiei nu ştie ce vrea

Saghin Cristian

Ciolacu – vânzător de cârnați; Stănescu – tractorist; Manda – vânzător de bilete. Deputatul Rădulescu-Mitralieră a izbucnit la adresa foștilor colegi: Uniți prin nulitate, incultură și analfabetism

Mihnea Tudor

Adrian Zuckerman, la comemorarea evenimentelor de la 11 septembrie: Am învins şi vom continua să învingem duşmanii libertăţii

Mihnea Tudor

UDMR trece pe dreapta. ”Acolo unde se poate”, spune Kelemen Hunor

Saghin Cristian

Victor Ponta, rezultat test COVID-10. ”Este însă corect să fac câteva precizări”

Gloria Pascu

AEP: Doar câteva mii de români din Diaspora au optat pentru votul prin corespondenţă

Saghin Cristian

Pe 7 septembrie începe perioada electorală: Calendar electoral complet, alegeri parlamentare

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »