Vaccinul Moderna a intrat în România

Prima tranșă a vaccinului Moderna, 14.000 de doze, a intrat în România, marți seară, prin punctul de trecere al frontierei Nădlac 2.

Dozele vor ajunge mâine dimineață la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

În Uniunea Europeană sunt aprobate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului două vaccinuri împotriva COVID-19 – cel al BioNTech Pfizer și cel dezvoltat de compania Moderna. În România, campania de vaccinare a început în 27 decembrie, în rândul cadrelor medicale, cu vaccinul BioNTech/Pfizer, iar acum a ajuns și prima tranșp de vaccin Moderna, proaspăt aprobat la nivelul UE.

Etapa a doua de vaccinare, din 15 ianuarie

Din 15 ianuarie este prevăzută începerea celei de-a doua etape de vaccinare. Medicii vor fi cei care vor stabi vaccinul, între Pfizer sau Modrena.

România a contractat 3,4 milioane de doze de vaccin produse de Moderna. Acest vaccin foloseşte tehnica ARN mesager, la fel ca şi produsul Pfizer – BioNTech

Cu ajutorul unor molecule ARN secvenţiate de la coronavirus, vaccinul „obişnuieşte” sistemul imunitar al organismului imunizat să atace virusul SARS-CoV-2 înainte de infecţia efectivă, prin dezvoltarea de anticorpi.

Astfel, virusul poate fi oprit la intrarea în organism şi pot fi evitate formele grave ale bolii.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

etapa 2 de vaccinarevaccin modernavaccin moderna in romania
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes