Valul 5 Omicron – Dr. Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, scenariu pesimist pentru România: Creștere masivă a cazurilor

Dr. Laura Ghibu Ventimiglia, medic român stabilit în Suedia, a precizat, într-o postare pe pagina sa de socializare, intitulată ”Pandemie si Sănătate Publică în 2022”, că valul 5 în România va fi mult mai dur decât valurile precedente. Medicul, împreună cu alți specialiști, a analizat variantele evoluției pandemiei în întreaga lume pentru 2022 și a stabilit care este cel mai posibil scenariu pentru România.

”Singura modalitate de a nu ne infecta sau de a diminua viteza de răspândire a infecției este aceea de a implementa și respecta măsurile de prevenție. Deși studiile științifice de până acum arată că ar fi posibil ca această variantă virală să provoace o boală mai ușoară, infecțiozitatea extremă a acestei variante va face ca numărul bolnavilor grav și cel al deceselor să fie totuși ridicat deoarece chiar dacă mortalitatea va fi mai mică, faptul că numărul celor infectați concomitent va fi atât de mare, va determina totuși o mortalitate ridicată mai ales în rândul celor care încă nu sunt protejați de un tip de imunitate (vaccin sau trecerea prin boală)”, scrie mediul, care detaliază și trei versiuni pentru evoluția pandemiei:

Versiunea optimistă: În plan mondial, ipoteza cea mai optimistă ar fi ca varianta Omicron să nu provoace multe victime, chiar dacă va infecta rapid toată populația. Acest fapt ar putea oferi acea imunitate colectivă care ar duce la o scădere a numărului de particule virale în circulație și astfel ar determina sfârșitul pandemiei, susține medicul român.

Versiunea pesimistă: Ipoteza cea mai pesimistă este că vor fi înregistrate numeroase decese de COVID 19 în următoarele luni, deoarece foarte multă lume va fi infectată cu varianta Omicron, mai spune dr. Laura Ghibu.

Versiunea intermediară: Există și o ipoteza intermediară, în care cu cât mai multe particule virale vor fi în circulație în comunitate, cu atât virusul va avea mai multe posibilități să creeze mai multe mutații care ar putea produce alte variante virale îngrijorătoare, care la rândul lor vor prelungi pandemia.

Medicul Laura Ghibu Ventimiglia a realizat și un scenariu al evoluției pandemiei în România:

Perioada buffer, necesară

Scenariul probabil în România anului 2022 în contextul pandemic ar fi următorul: din cauza întârzierii luării măsurilor de prevenție a răspândirii virusului și a implementării certificatului verde ca modalitate de acces la locul de muncă, vom avea o creștere masivă a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID, începând deja din luna ianuarie. La acesta vor contribui și relaxările din perioada sărbătorilor de iarnă precum și redeschiderea școlilor în data de 3 ianuarie”, a explicat Laura Ghibu Ventimiglia.

Doctorița consideră că pentru a evita o agravare a situației, este nevoie de o perioadă între sărbătorile de iarna și redeschiderea scolilor cu mai puțină interacțiune umană, așa numita ”perioadă buffer”, pentru ca numărul infecțiilor să crească mai lent și sistemul sanitar să poată face față.

Altfel, pandemia va produce din nou pagube importante, ceea ce ar face ca situația să se îmbunătățească peste aproximativ cinci luni:

„În momentul în care se va decide adoptarea certificatului verde și trecerea la școala online, va fi prea târziu pentru a putea controla pandemia în mod eficient și numărul deceselor va crește semnificativ, mult mai mult decât în valurile trecute. Personalul medical va fi suprasolicitat iar persoanele care suferă de alte boli în afară de COVID vor fi extrem de negativ afectate de situația creată. Vom vedea o îmbunătățire a situației pandemice doar din aprilie-mai, odată cu încălzirea vremii”, a precizat medicul Laura Ghibu Ventimiglia.

Suntem defazați cu circa o lună față de Europa

”Extrem de importantă va fi campania de informare despre ceea ce va urma. Știrile false despre pandemie, vaccinare, tratamente împotriva COVID au creat o mare breșă în încrederea populației fața de măsurile luate de autorități.

Cu cât acestea vor fi mai eficient combătute cu atât mai ușor vom trece peste încercările acestui an.

S-a creat artificial o impresie de victorie asupra pandemiei cu raportarea unui mic număr de infectări și intrarea României în scenariul verde la nivel European. Explicația nu este cum că pandemia s-ar fi terminat la noi, ci că suntem defazați cu circa o lună față de Europa în legătura cu răspândirea virusului și că nu suntem atât de bine conectați internațional ca infecția să ajungă la noi concomitent cu țările din vestul Europei. La sfârșitul anului 2021, Romania se situa de fapt la finalul valului 4 în timp ce în Europa vedeam deja începutul valului 5”, mai scrie medicul pe Facebook, într-un articol informativ, semnat și de Costel Atanasiu, cercetător Wistar Institute SUA, Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică, Facultatea de Științe Politice, Administrative UB și ale Comunicării, UBB Cluj-Napoca și Nicu Stefănuță, Europarlamentar

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

costel atanasiulaura ghibuomicron in romaniarazvan cherechesscenarii omicronscenariu valul 5valul 5 omicron
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes