Valul trei al pandemiei » Avertismentele specialiștilor: Beatrice Mahler și Virgil Musta se tem pentru rezistența sistemului sanitar

Valul trei al pandemiei » Avertismentele specialiștilor: Beatrice Mahler și Virgil Musta se tem pentru rezistența sistemului sanitar
Valul trei al pandemiei » Avertismentele specialiștilor: Beatrice Mahler și Virgil Musta se tem pentru rezistența sistemului sanitar

Specialiştii din sănătate avertizează că noile tulpini de coronavirus, pe lângă faptul că sunt mai contagioase, duc şi la forme mai severe de boală, lucru care se vede în dinamica internărilor în spital. Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, afirmă că în fiecare noapte trebuie suplimenate locurile, iar media de vârstă a pacienţilor internaţi este mult mai mică decât anul trecut. La rândul său, medicul Virgil Musta de la Timişoara a afirmat că bătălia nu se câştigă în spital, ci în colectivitate, unde trebuie respectate regulile sanitare în continuare. ”Spitalele nu vor face faţă dacă numărul de cazuri este foarte mare”, afirmă Virgil Musta.

”La Marius Nasta, paturile de terapie intensivă sunt ocupate de câteva zile şi, din păcate, de la mijlocul săptămânii trecute, trebuie în fiecare noapte să suplimentăm paturile din Secţia Covid pentru a putea face faţă numărului de pacienţi care ajung la spital cu forme de insuficienţă respiratorie severă. Este o situaţie extrem de dificilă şi practic trebuie să ne mobilizăm toate resursele pe care le avem”, a declarat, luni seară, la B 1 TV, Beatrice Mahler.

Acesta a adăugat că ”sunt mai multe tulpini şi formele pe care le avem în spital sunt severe şi, din păcate, vârsta, media de vârstă la pacienţi este mult mai mică decât ce s-a înregistrat anul trecut”.

Porivit acesteia, ”e bine avem o evidenţă cât mai exactă a persoanelor pozitive, să găsim soluţii pentru anchete epidemiologice făcute cât mai rapid, pentru că această nouă tulpină şi provocarea pe care o avem în acest val este contagiunea crescută, numărul mare de contacţi care se pozitivează şi care ajung cu forme severe de boală”.

”Este parcă un tablou diferit, cu o gravitate crescută, care trebuie să ne facă prezenţi şi atenţi la ce avem de făcut”, a mai declarat Beatrice Mahler.

La rândul său, medicul Virgil Musta, şeful Secţiei de boli infecţioase de la Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara, a afirmat că noile tulpini sunt mai patogene.

”Se pare că tulpinile care circulă la ora actuală, în afara faptului că sunt mai contagioase, s-ar putea să fie şi mai patogene, ceea ce face ca evoluţia unei boli să fie mai rapidă spre forme severe, iar cu acest lucru ne confruntăm noi. (…) Bătălia cu acest virus nu se câştigă în spital, se câştigă în colectivitate, în comunitate. Spitalele nu vor face faţă – nici în ţări cu sisteme mai puternice – dacă numărul de cazuri este foarte mare. Noi trebuie să prevenim, să avem grijă ca numărul de cazuri să nu fie atât de mare ca sistemul de sănătate să nu fie pus sub presiune şi să nu fie colapsat”, a afirmat Virgil Musta.  

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

beatrce mahler noua tulpina sistemul sanitar valul trei al pandemiei virgil virgil musta
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes