Varianta Omicron » Avertisment OMS: ”un risc foarte ridicat la nivel mondial”

Varianta Omicron » Avertisment OMS: ”un risc foarte ridicat la nivel mondial”
Varianta Omicron » Avertisment OMS: ”un risc foarte ridicat la nivel mondial”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează, luni, că noua variantă Omicron a SARS-COV-2 prezintă ”un risc foarte mare” la nivel mondial.

OMS subliniază că există numeroase incertitudini cu privire la pericolul pe care-l reprezintă şi la transmisibilitatea acesteia ţi că ”până în prezent nu s-a raportat niciun deces din cauza variantei omicron”, relatează AFP.

”Până în prezent nu s-a raportat niciun deces din cauza variantei Omicron”, subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni.

Având în vedere mutaţiile care ar putea conduce la evitarea unei reacţii imunitare şi care ar putea da (omicron) un avantaj în privinţa transmisibilităţii, probabilitatea ca omicron să se răspândească la nivel mondial este foarte mare”, avertizează OMS, în contextul în care lista cu ţările în care este depistată noua variantă continuă să crească, după descoperirea primelor cazuri în Africa australă în noiembrie.

”În funcţie de aceste caracteristici, ar putea avea loc noi vârfuri (ale pandemiei) Covid-19, care ar putea avea consecinţe grave în funcţionarea diverşilor factori şi mai ales acolo unde se vor produce aceste vârfuri”, avertizează OMS, care a clasat vineri varianta omicron drept ”îngrijorătoare”.

Numeroase necunoscute legate de OMICRON

Agenţia ONU subliniază însă că există în continuare numeroase necunoscute cu privire la această nouă variantă, şi anume dacă este inerentă mutaţiilor constatate sau dacă această variantă evită mai bine reacţia imunitară, care este nivelul de protecţie oferit de vaccinurile anticovid existente în prvinţa contagiozităţii şi gravtăţii bolii sau dacă provoacă simptome mai grave.

OMS dă sfaturi autorităţilor, în acest document, în vederea unei opriri a răspândirii acestei noi variante a SARS-CoV-2.

Agenţia ONU face acest anunţ în contextul în care miniştrii Sănătăţii din cadrul G7 se reunesc de urgenţă, la Londra, cu scopul de a încerca să oprească răspândirea variantei Omicron.

Varianta Omicron, a cărei identificare a fost anunţată joi de către Africa de Sud, s-a răspândit deja în Europa.

Această nouă mutaţie genetică a noului coronavirus reprezintă un risc ”mare şi foarte mare”, potrivit Agenţiei de sănătate a Uniunii Europene, însă nu se poate spune, în prezent, cu ce viteză circulă.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

despre omicronomicronraspandire omicronrisc omicronvarianta omicron
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes