Vești bune: semne ale imunităţii durabile la Covid-19, chiar şi după infecţii uşoare


Noi studii indică faptul că sistemul imunitar stochează informaţii despre coronavirus, astfel încât să se poată lupta din nou, potrivit The New York Times, citat de news.ro Oamenii de ştiinţă care au monitorizat răspunsurile imune la virus încep acum să vadă semne încurajatoare de imunitate puternică şi de durată chiar şi la cei care au dezvoltat doar simptome uşoare de Covid-19, sugerează noi studii.

Anticorpii pentru combaterea bolilor, precum şi celule imune numite B şi T care sunt capabile să recunoască virusul par să persiste mai multe luni după ce infecţiile au dispărut – un răspuns încurajator al organismului la alţi viruşi.

“Lucrurile funcţionează aşa cum ar trebui”, a spus Deepta Bhattacharya, imunolog la Universitatea din Arizona şi autor al unuia dintre noile studii care nu au fost încă revizuite.

Deşi cercetătorii nu pot prognoza cât vor dura aceste răspunsuri imune, mulţi experţi consideră că datele sunt un indiciu binevenit că cele mai bune celule ale corpului îşi fac treaba – şi vor avea o şansă de a elimina coronavirusul mai repede decât înainte, dacă vor fi expuse din nou la virus.

Răspuns imunitar protector total

“Este exact ce aţi sperat”, a spus Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington şi autor al unui alt nou studiu, care este în prezent revizuit la revista Nature. “Toate datele sunt acolo pentru a oferi un răspuns imunitar protector total”.

Protecţia faţă de reinfectare nu poate fi complet confirmată până când nu există dovezi că majoritatea oamenilor care se confruntă cu virusul a doua oară sunt de fapt capabili să devină imuni, a spus dr. Pepper.

Descoperirile ar putea ajuta la stoparea îngrijorărilor recente cu privire la capacitatea virusului de a bloca sistemul imunitar, lăsând persoanele să fie vulnerabile în a repeta boala.

Cercetătorii urmează să stabilească indicii clare că reinfecţiile cu noul coronavirus vor tot apărea, în general la cel puţin câteva luni de când virusul a început să circule printre oameni.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

imunitate covid imunitate durabila coronavirus raspuns imun raspuns imunitar protector total
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes