Victorie la CCR pentru Orban: Data alegerilor, stabilită de Guvern. Urmează alegeri locale de urgenţă!

Scandalul din coaliție s-ar putea tranșa la Curtea Constituțională
Scandalul din coaliție s-ar putea tranșa la Curtea Constituțională
  • Guvernul stabileşte data alegerilor locale.
  • Mandatele aleşilor locali nu pot fi prelungite prin OUG.
  • Guvernul ar trebui să organizeze alegeri locale de urgenţă.

CCR a dezbătut cele două sesizări depuse de PNL și Guvern privind legea adoptată de Camera Deputaților referitoare la prelungirea mandatelor aleșilor locali și stabilirea datei alegerilor de către Parlament. Curtea Constituțională a României a respins legea PSD-ALDE-ProRomânia-UDMR, prin care se urmărea ca Parlamentul să stabilească data alegerilor locale, nu Guvernul, cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, conform B1Tv.

În aceeași ședință, CCR a respins şi ordonanţa de urgenţă a Guvernului Orban prin care mandatele aleşilor locali au fost prelungite până la finalul lunii decembrie din cauza pandemiei. Curtea susţine că mandatele primarilor pot fi prelungite doar prin lege, nu prin OUG. Decizia CCR a fost luată cu majoritate: 7 voturi ”pentru” şi 2 voturi împotrivă – judecătoarele Livia Stanciu şi Simina Tănăsescu.

Care era miza legii PSD-iste

CCR a judecat miercuri legea adoptată de majoritatea PSD-ALDE-ProRomânia-UDMR prin care Parlamentul primeşte puterea de a stabili data alegerilor locale. În ultimii 30 de ani, toate alegerile – locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale – au fost fixate de Executiv prin hotărâre de guvern.

Majoritatea parlamentară PSD-ALDE-ProRomânia-UDMR voia să împingă scrutinul cât mai aproape de luna decembrie, pentru a accentua erodarea PNL. În schimb, premierul Ludovic Orban şi-ar dori ca alegerile locale să aibă loc la finalul lunii septembrie, pentru a fructifica avantajele ieșirii din criza coronavirusului. În octombrie-noiembrie ar putea apărea al doilea val de coronavirus, deci România ar fi forţată să intre din nou în carantină, anunță medicii. Prin urmare, la sfârșitul anului 2020 algerile nu se vor putea ține.

În plus, Guvernul Orban își dorește să organizeze alegeri locale cât mai devreme, astfel încât să scape de mulţi dintre primarii PSD. În ciuda erorilor de guvernare, liberalii conduc în sondaje cu un scor de peste 35%, deci pleacă favoriţi la alegeri.

Pe fondul presupusei erodări a PNL, social-democraţii sperau să atingă din nou pragul de 30%, cel puţin.

Alegeri locale de urgenţă

Mandatele aleşilor locali – primari, consilieri locali, preşedinţi de Consilii Judeţene, consilieri judeţeni – au fost prelungite de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, până ”cel târziu” la finalul lunii decembrie. Parlamentul a dublat decizia Guvernului printr-o lege identică – aceeaşi lege prevede stabilirea datei scrutinului de către Parlament.

În mod normal, aleşii locali ar trebui să-și termine mandatele în luna iunie, iar Constituţia nu prevede nicio situaţie în care mandatele aleşilor locali să fie prelungite – nici măcar starea de război. Comparativ, Legea fundamentală stipulează clar că mandatul parlamentarilor e de patru ani, ”care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora”. Prin urmare, CCR a declarat neconstituţională atât ordonanţa de urgenţă a Guvernului, cât şi legea PSD prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali.

Drept consecinţă, Guvernul ar trebui să organizeze alegeri locale de urgenţă. Până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatul trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cine stabileste data alegerilordecizie ccr alegeriguvernul orban
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes