Victorie la CEDO pentru Kovesi și o palmă pe obrazul CCR și al lui Tudorel Toader

Victorie la CEDO pentru Kovesi și o palmă pe obrazul CCR și al lui Tudorel Toader
Victorie la CEDO pentru Kovesi și o palmă pe obrazul CCR și al lui Tudorel Toader

Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror șef DNA și actual procuror european, a câştigat, marţi, 5 mai 2020, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei cu sediul la Strasbourg.

Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

Ce s-a întâmplat în cazul Kovesi

Se știe că decizia CCR nu poate fi atacată în instanță, decretul de revocare nu poate fi atacat în instanță, pentru ca e impus de CCR inclusiv sub aspectul conținutului, iar propunerea de revocare a ministrului ține de un raport constituional declarat strict de competența CCR. Cale de atac nu exista.

Însă, revocarea este o sanctiune. Orice persoana sanctionata are dreptul sa conteste undeva sanctiunea, indiferent daca ea e amenda de circulatie, penalitate la Fisc sau revocare din functie. Si, in cadrul contestarii, persoana sanctionata trebuie sa aiba dreptul sa se apere. În cazul procurorului-sef DNA și al oricărui procuror-șef, CCR a abolit prin Decizia nr. 358 aceste drepturi. Laura Kovesi nu a putut să se apere decât în fața CSM, care i-a și dat dreptate, dar avizul negativ al CSM a fost ignorat si de ministru, si de CCR, iar președintele nu a avut dreptul sa tina cont de el.

Dupa cum explica fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, Curtea judecă echitatea, nu legalitatea. Iar sub aspectul echității, Kovesi este un om care a venit în fața CEDO să se plângă ca a primit o sanctiune fără a avea nici cea mai mică posibilitate de a o contesta și a se apara. și a câștigat, în ciuda multor voci contra din țară, inclusiv cea a fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Laura Codruta Kovesi a explicat, atunci, de ce a sesizat CEDO dupa revocarea sa din functia de procuror-sef al DNA. Ea a precizat ca i-au fost „incalcate drepturi fundamentale” si ca nu a cerut despagubiri. De asemenea, a spus ca nu doreste „repunerea pe functie”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

kovesikovesi ccrkovesi cedolaura codruta kovesilaura kovesi
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes