VIDEO » NATO și Uniunea Europeană anunţă crearea unui grup de lucru comun pentru protejarea infrastructurilor critice

Miercuri a avut loc o nouă conferință de presă a liderilor structurilor europene, în cadrul căreia a fost anunțat faptul că Uniunea Europeană şi NATO au anunţat miercuri crearea unui grup de lucru comun pentru a îmbunătăţi rezilienţa infrastructurilor critice în faţa unor ameninţări precum sabotajele sau folosirea ca armă de către Rusia a livrărilor de energie.

”Astăzi punem în funcţiune un grup de lucru UE-NATO pentru protejarea infrastructurilor critice”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie comună cu secretarul general al alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg. ”Este vorba despre un grup de lucru în care experţii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană vor lucra cot la cot pentru a identifica principalele ameninţări la adresa infrastructurilor noastre critice, vor examina vulnerabilităţile strategice pe care le avem şi, desigur, vor elabora principii-cheie pentru a ne îmbunătăţi rezistenţa şi vor propune măsuri paliative şi corective”, a precizat Ursula von der Leyen.

Șefa executivului european, care a semnat marţi împreună cu Stoltenberg şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a treia declaraţie de cooperare între UE şi NATO, cu care vor duce colaborarea dintre cele două organizaţii la ”un nou nivel”, a declarat că, la început, grupul de lucru se va ocupa de patru sectoare: transport, energie, digital şi spaţial.

”Şi, desigur, vom informa statele membre şi pe aliaţii noştri de rezultate”, a adăugat ea.

La rândul său, Stoltenberg, care participă miercuri cu titlu excepţional la reuniunea Colegiului Comisarilor europeni, a afirmat că ”rezilienţa şi protejarea infrastructurilor critice sunt o parte-cheie a eforturilor noastre comune”.

Stoltenberg a amintit şi de utilizarea ca armă a energiei de către preşedintele rus Vladimir Putin şi de sabotajul suferit de gazoductul Nord Stream.

”Aşa că am căzut de acord să creăm un grup de lucru privind rezilienţa şi infrastructurile critice”, a adăugat el.

Obiectul este de ”a studia împreună cum să facem ca infrastructurile noastre critice, tehnologia noastră şi lanţurile noastre de aprovizionare să fie mai rezistente la posibilele ameninţări şi să luăm măsuri pentru a face faţă posibilelor vulnerabilităţi”, a insistat el.

”Va fi un pas important pentru ca societăţile noastre să fie mai puternice şi mai sigure”, a apreciat politicianul norvegian.

Cea de-a treia declaraţie de cooperare între UE şi NATO include ca noutate concurenţa geostrategică în creştere, problemele de rezilienţă şi protejarea infrastructurilor critice, tehnologiile emergente şi disruptive în spaţiu, implicaţiile schimbărilor climatice pentru securitate şi interferenţa şi manipularea informaţiei.

VIDEO

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

grup comun nato uenatoprotejare infrastructuraUrsula von der Leyen
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes