Viktor Orban a zdrobit opoziția în Ungaria și a obținut al patrulea mandat consecutiv de premier

Viktor Orban a zdrobit opoziția în Ungaria și a obținut al patrulea mandat consecutiv de premier. Sursa foto: Facebook/Viktor Orban
Viktor Orban a zdrobit opoziția în Ungaria și a obținut al patrulea mandat consecutiv de premier. Sursa foto: Facebook/Viktor Orban

Partidul Fidesz (dreapta), al premierului în funcţie Viktor Orban, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar din Ungaria, la o diferenţă semnificativă de alianţa de opoziţie Uniţi pentru Ungaria, condusă de Péter Márki-Zay, potrivit rezultatelor parţiale. Fidesz-KDNP va obţine 121 de mandate, un mandat va reveni reprezentantului minorităţii germane, iar opoziţia 77.

Peste opt milioane de unguri au fost așteptați astăzi la urne pentru a-și vota reprezentanții în alegerile parlamentare. Potrivit ultimului sondaj, premierul Viktor Orban a obținut un nou mandat. Principalul candidat al alianţei de opoziţie, conservatorul independent Peter Marki-Zay, le-a cerut cetăţenilor să voteze pentru a-l îndepărta pe Orban de la guvernare.

Potrivit unui sondaj realizat institutul Medián, Fidesz-KDNP, partidul lui Viktor Orban a fost votat de 49% dintre alegători, în timp ce 41% au votat opoziţia.

Prezenţa la vot la ora locală 17. 00 era de 62,92%, potrivit Oficiului Electoral Național, care a transmis că au votat 4.840.928 de persoane. Procesul de votare s-a încheiat în Ungaria la ora 19.00, ora locală, 20.00 ora Bucureștiului, după care începe numărătoarea voturilor.

Premierul Viktor Orban încearcă să obţină un al cincilea mandat, al patrulea consecutiv. Sondajele de opinie creditau recent partidul său Fidesz, naţionalist, cu câteva procente în faţa alianţei de opoziţie formată din şase partide. Este pentru prima dată când o astfel de alianţă – din care fac parte formaţiuni de stânga, verzi, liberale şi conservatoare de dreapta – a fost formată, pentru ca opoziţia să-şi îmbunătăţească şansele de a-l învinge pe Viktor Orban.

„Sunt nişte alegeri ciudate… din cauza războiului (din Ucraina), trebuie să tratăm chestiuni de război şi pace. Este un război între două ţări mari şi este ceva periculos. Nu trebuie să ne amestecăm. Rivalii noştri (politici) nu iau în calcul gravitatea situaţiei şi vor să ia măsuri prin care ar implica ţara în război. Ar fi tragic pentru Ungaria”, a declarat Viktor Orban, la ieșirea de la urne.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

premier ungariaviktor orban
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes