Recomandate Sanatate

Vindecat de COVID, a vrut să doneze plasmă. Te ÎNGROZEȘTI când auzi ce a pățit în România: Statul își pune singur piedici

Românii nu pot dona plasmă cu anticorpi din cauza birocrației
Românii nu pot dona plasmă cu anticorpi din cauza birocrației

Românii nu pot dona plasmă cu anticorpi. Povestea de viață a lui George Rizea, din Târgoviște, fost bolnav de COVID-19 este emoționantă și terifiantă în același timp. Odată ce s-a însănătoșit, tânărul a dorit să aducă o mână de ajutor în lupta cu boala și cu noul virus. Bărbatul a dorit să doneze plasmă, ce ulterior să fie folosită în tratarea pacienților în stare critică.

Experiența lui, din păcate, nu a fost la nivelul așteptărilor, iar gestul umanitar și plin de curaj pe care George intenționa să-l facă s-a transformat într-o adevărată probleme ce a dat dureri de cap. Tânărul a povestit pentru Digi24 cum s-au desfășurat lucrurile în cazul lui, dar mai ales cum a ajuns să fie pus să plătească bani din buzunarul propriu, pentru donarea de plasmă la Târgoviște.

Bani din buzunar pentru a dona plasmă

Gestul plin de laudă al bărbatului din Târgoviște s-a izbit rapid de nici mai mult și nici mai puțin de două obstacole. În primul rând, George Rizea susține că la centrul de transfuzii din Târgoviște nu există un aparat care să îl ajute să facă procedura.

În al doilea rând, donatorilor li se cer două teste negative de COVID-19 înainte să le fie recoltată plasma, iar bărbatul povestește că nu își permite să plătească bani din buzunarul propriu pentru ele.

”Numele meu este George Rizea, sunt din Târgoviște, am 33 de ani și m-am vindecat de coronavirus, fiind externat în această săptămână. Dinainte să mă îmbolnăvesc de acest virus eram donator de sânge obișnuit, vârsta și sănătatea permițându-mi acest lucru. În momentul în care m-am vindecat de Covid19, primul meu gând a fost să pot dona plasma pentru a putea ajuta pe oamenii care sunt în situație critică de lupta pe viață și pe moarte. Ei bine, cu toată bunăvoința mea, statul nu îmi permite să pot ajuta, pentru că departamentele lui nu știu unul de celalalt, stânga nu știe ce face dreapta

Astfel, pentru a putea dona, trebuie să ma deplasez cel mai aproape la București, la centrul de transfuzii din Târgoviște nu există aparatură de separare pentru că niciuna dintre insituțiile medicale nu a… cerut?!. N-ar fi o problemă să merg până la București. Problema ar fi că există o regulă impusă (probabil de Ministerul Sănătății) prin care oricine, ca potențial donator, să fie obligat să prezinte Centrului de Transfuzii două teste consecutive negative de Covid19, pe care nimeni n-are cum să le prezinte, pentru că la ieșirea din spital nu face nimeni așa ceva, și nici pe banii proprii nu pot să-mi permit să plătesc de 2 ori câte 300 de lei, pentru teste la cerere, ca apoi să merg să donez”, a explicat bărbatul din Târgoviște pentru Digi24.

Bărbatul este de părere că statul își pune singur piedici și că nu oricine își poate permite să plătească aceste sume, pentru a dona plasma.

Statul își pune singur piedici, cu toată bunăvoința din păcate nu pot plati din fonduri proprii toate aceste sume. Este valabil pentru oricine dorește sa doneze”, explică el pentru Digi 24.

Apatratele de plasmafereză au fost donate, dar refuzate

Practic, târgovișteanului i s-a refizat dreptul de a dona plasmă și, implicat, dreptul unor bolnavi cronici să primească o șansă al vindecare de Covid din cauza birocrației din sistemul medical românesc. Se știe că firma Besmax Pharma Distribution a oferit gratuit 50 de aparate de plasmafereză, împreună cu kiturile de colectare, plus întreținere gratuită și chiar suportarea costurilor testelor donatorilor, însă cu chiu cu vai Ministerul Sănătății a acceptat 18 aparate, care colectează plasmă la nivelul cel mai scăzut din lume, din motive greu de înțeles.

În plus, Uniunea Europeană a pus la dispoziție zeci de milioane de euro pentru că țările europene să achiziționeze astfel de aparate pentru colectare plasmă, dar Ministerul Sănătății de la noi nu a depus nici cel mai mic efort pentru a accesa banii europeni, fiind sigura țară fără niciun astfel de proiect, vital pentru sănătatea românilor.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Hunor: Nimeni nu vrea să vândă Ardealul, nimeni nu vrea să rupă Transilvania. Ce a spus despre mesajul președintelui: ”Jó napot”

Mihnea Tudor

Cel mai tânăr român vaccinat anti-Covid: Vreau să pot ieşi mai relaxat pe stradă şi oriunde vreau

Gloria Pascu

RUNE Voropchievici – Horoscopul runelor săptămâna 8 – 14 martie 2021 cu Mihai Voropchievici

Gloria Pascu

Carantina în Timişoara: Raed Arafat va semna ordinul. Ce se închide și ce rămâne deschis. Apel către timișoreni

Mihnea Tudor

Managerul Spitalului Găeşti insistă pentru o cameră hiperbară: Nu mai avem locuri cu oxigen în Secţia COVID adulţi! Luni va adresa o petiţie Parchetului European

Mihnea Tudor

Cîţu: A început să crească iarăşi numărul persoanelor depistate pozitiv şi depinde doar de noi să ţinem situaţia sub control

Mircea Furdu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »