Vine apa caldă în București? Nicolae Ciucă dă bani Primăriei Capitalei pentru mentenanţă şi reparaţii la reţeaua de termoficare

ELCEN vrea să discute cu Nicușor Dan, fix când acesta este în concediu, despre datoriile Termoenergetica, dar și despre pregătirea pentru iarnă
ELCEN vrea să discute cu Nicușor Dan, fix când acesta este în concediu, despre datoriile Termoenergetica, dar și despre pregătirea pentru iarnă

Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat că va fi alocată o sumă Primăriei municipiului Bucureşti pentru a spori capacitatea echipelor de mentenanţă şi reparaţii la reţeaua de termoficare, iar în acest fel să fie scurtat timpul în care locuitorii Capitalei nu au apă caldă şi căldură.

“După finalizarea şedinţei de Guvern, l-am rugat pe domnul primar general Nicuşor Dan, i-am invitat pe reprezentanţii Termoenergetica şi Elcen să participe la activitate, prefectul Capitalei şi împreună cu domnul ministru al Economiei şi ministrul Administraţiei şi Internelor am avut o discuţie cât se poate de aplicată pe acest subiect. Am luat cu toţii act de toate problemele cu care se confruntă, nu este o situaţie deloc uşoară, sunt aspecte care vor trebui rezolvate în timp, dar astăzi am identificat împreună cu Ministrul Finanţelor suma necesară astfel încât să putem să sporim capacitatea de intervenţie a echipelor de mentenanţă şi reparaţii şi în felul acesta vom aloca banii necesari Primăriei Capitalei ca să poată să achiziţioneze acest serviciu din mediu privat şi astfel echipele Elcen împreună cu cele de la Termoenergetica să poate să fie permanent în teren şi să scurtăm cât de mult se poate timpul în care cetăţenii nu vor avea apă caldă şi căldură”, a declarat, vineri, Nicolae Ciucă.

Avarie la centrala sud

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a afirmat că, dacă în urmă cu patru ani pierderile în reţeaua primară a Capitalei erau de 800 de tone pe oră, acum au ajuns la 2.500 de tone pe oră.

“Bucureştenii trebuie să ştie că totul pleacă de la reţeaua primară a municipiului Bucureşti. Eu spun acest lucru încă de când am venit la Guvern. Ca să faceţi un termen de comparaţie, în urmă cu patru ani de zile pierderile în reţeaua primară a municipiului Bucureşti erau de 800 de tone pe oră. Astăzi, după patru ani de mandat al fostului primar, pierderile sunt de 2.500 tone pe ore. Acolo a ajuns neinvestiţia, nepăsarea, acolo a ajuns reţeaua de termoficare a Bucureştiului. De aici trebuie să plecăm şi de aici trebuie să facem eforturi ca în această iarnă reţeaua de termoficare şi întreg sistemul de termoficare al Bucureştiului să poată fi ţinut în stare de funcţionare şi în echilibru”, a afirmat Virgil Popescu.

El a menţionat că problemele din această perioadă în Capitală sunt date de o avarie la centrala sud a Elcen.

“A fost o avarie la centrala sud a Elcenului în acest weekend, o avarie care s-a produs tocmai din cauza pierderilor foarte mari, a fost supraturată pentru a putea băga agent termic în reţeaua Bucureştiului şi automat de aici a fost supraturată, scurtcircuit, s-a oprit staţia de 6 Kv. De acolo a plecat practic această lipsă de energie termică în această perioadă. A fost reparat, a fost remediată în cel mai scurt timp, în două zile a fost pusă înapoi, este în curs de încărcare turbina de la CET Sud spre capacitatea maximă, apa de încălzit a ajuns la 75 de grade în acest moment, cred că până luni totul revine în normal la CET Sud şi în paralel trebuie să găsim şi soluţii în aşa fel încât să mărim capacitatea de producere a energiei termice în Bucureşti pentru a suplini aceste pierderi imense care sunt în reţeaua de termoficare pentru că iarna asta, vrem, nu vrem, trebuie să o trecem aşa”, a mai afirmat ministrul Economiei.

Încă Dumnezeu ne ajută

El a declarat că trebuie produsă mai multe energie pentru a putea fi suplinite aceste pierderi.

“Astfel, Elcen a luat deja decizia să caute şi a găsit în piaţă capacităţi suplimentare modulare de închiriat în aşa fel încât să le pună în zona Sudului ca să poată să producă mai multă energie termică şi să suplinească aceste pierderi. Este un efort uriaş pe care îl face Elcen, un efort pe care îl facem pentru a asigura confortul termic al bucureştenilor. Le cerem scuze bucureştenilor pentru ce se întâmplă, dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă, încă Dumnezeu ne ajută, vremea este caldă, dar nu ştim cât va dura aşa. Ne pregătim cu aceste capacităţi modulare să le montăm în diverse zone din Bucureşti în aşa fel încât să suplinim cu energie termică nou creată aceste pierderi foarte mari”, a transmis ministrul Economiei.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că în urma discuţiei avute cu premierul interimar a fost reconfirmat planul pe termen lung de redresare a sistemului termic al Bucureştiului.

“Unul din obiectele discuţiei pe care le-am avut cu primul-ministru a fost reconfirmarea planului pe termen lung de redresare a sistemului termic al municipiului Bucureşti. Adică zona de producţie, aşa cum a spus domnul ministru, 370 de milioane de euro pentru centrale noi (….) din partea de modernizare a reţelei – 300 de milioane de euro bani europeni, 200 de milioane de euro PNRR, total 500 de milioane de euro, ceea ce ajunge cam pentru o treime din reţea, dar ştim care este partea din reţea cea mai afectată şi pe care pierderile sunt cele mai mari”, a explicat Nicuşor Dan.

El a afirmat că, dacă în vară ar fi fost înlocuită o suprafaţă de 100 de metri de conductă, acest lucru s-ar fi simţit în această perioadă.

“De-a lungul timpului, Elcenul a tras semnale de alarmă asupra degradării constante a reţelei. Ce se poate face? Poţi să faci înlocuiri de reţea de avarie, care sunt obligatorii, sunt găuri mari care apar, ceea ce Termoenergetica face azi, însă per total ele nu fac decât să rezolve pentru o zi, două zile, o săptămână, două săptămâni pentru că presiunea e aceeaşi, acel segment de conductă este suprasolicitat şi va crăpa în altă parte. Ce trebuia să facă administraţia în această vară şi nu a făcut, era prin echipele pe care le are să înlocuiască de ordinul a 100 de metri de conductă cu conductă nouă şi asta s-ar fi simţit. Din păcate, nu putem să facem asta azi. Să înlocuieşti unul, doi, trei metri de conductă durează o zi şi asta înseamnă să decuplezi cinci, şase blocuri şi e suportabil şi oricum obligatoriu, dar să înlocuieşte 100 de metri înseamnă să decuplezi zece blocuri o săptămână, două, ceea ce nu se poate face iarna”, a transmis primarul Capitalei.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

apa calda si caldura bucuresti avarie la centrala sud bani pentru termoficare premier interimar reparatii retea termoficare termoficare bucuresti
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes