Parlament, președinție

Viza de lungă şedere pentru detaşare | Lege aprobată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 194/2002 privind regimul străinilor în România şi a Ordonanţei Guvernului 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, informează Administraţia Prezidenţială. Astfel, potrivit actului normativ viza de lungă şedere pentru detaşare va fi acordată şi cetăţenilor din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia care lucrează în baza unui contract de muncă, cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

Legea promulgată de şeful statului introduce un alineat prin care viza de lungă şedere pentru detaşare va fi acordată „cetăţenilor din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic”.

De asemenea, prin excepţie de la unele prevederi legale „„nu este nevoie de aviz de angajare pentru cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (2) lit. b)”, conform sursei citate.

Criteriile prevăzute de legea în vigoare pentru ca cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia să nu mai aibă nevoie de aviz de angajare sunt ca „străinul pe care angajatorul intenţionează să îl încadreze pe locul de muncă vacant îndeplineşte condiţiile de pregătire profesională, experienţă în activitate sau autorizare prevăzute de legislaţia în vigoare în România pentru ocuparea acelui loc de muncă şi nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României”.

Pe 15 mai 2018, Senatul a respins acest proiect de lege, ca prim for sesizat, iar pe 19 august iniţiativa legislativă a fost adoptată decizional de către Camera Deputaţilor.

Alte știri de interes

Iohannis: Nu ar fi existat se pare bani pentru majorarea pensiilor nici în condiţiile în care nu am fi avut această epidemie şi criză economică. E regretabil că PSD nu a înţeles nimic de aici şi continuă să dea impresia că s-ar fi putut mai mult

Mihnea Tudor

Proiect de lege: Schimbări fundamentale pentru alegerile parlamentare de pe 6 decembrie

Saghin Cristian

USR a depus un proiect de lege prin care votul Diasporei la parlamentare se desfăşoară timp de două zile

Mihnea Tudor

PSD a reintrodus, printr-un amendament, creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor în acest an şi nu din 2021, aşa cum a propus Guvernul

Mihnea Tudor

O lege CRUNTĂ votată de PSD, PMP și UDMR desființează sute de firme care fac comerț cu motorină. Biriș: Lege cu dedicație

Mihnea Tudor

Iohannis: Țara noastră a controlat epidemia, ”până când PSD a tărăgănat adoptarea legii carantinei”.

Mihnea Tudor

Șerban Nicolae și-a dat demisia de la șefia Comisiei Juridice a Senatului

Saghin Cristian

Dezastru pentru PSD, iar Alfred Simonis critică pe toată lumea: Parlamentari cumpărați la bucată

Saghin Cristian

Rezultat moțiune de cenzură – Şedinţa, închisă din lipsă de cvorum

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »