Viza de lungă şedere pentru detaşare | Lege aprobată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 194/2002 privind regimul străinilor în România şi a Ordonanţei Guvernului 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, informează Administraţia Prezidenţială. Astfel, potrivit actului normativ viza de lungă şedere pentru detaşare va fi acordată şi cetăţenilor din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia care lucrează în baza unui contract de muncă, cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

Legea promulgată de şeful statului introduce un alineat prin care viza de lungă şedere pentru detaşare va fi acordată „cetăţenilor din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic”.

De asemenea, prin excepţie de la unele prevederi legale „„nu este nevoie de aviz de angajare pentru cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (2) lit. b)”, conform sursei citate.

Criteriile prevăzute de legea în vigoare pentru ca cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia să nu mai aibă nevoie de aviz de angajare sunt ca „străinul pe care angajatorul intenţionează să îl încadreze pe locul de muncă vacant îndeplineşte condiţiile de pregătire profesională, experienţă în activitate sau autorizare prevăzute de legislaţia în vigoare în România pentru ocuparea acelui loc de muncă şi nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României”.

Pe 15 mai 2018, Senatul a respins acest proiect de lege, ca prim for sesizat, iar pe 19 august iniţiativa legislativă a fost adoptată decizional de către Camera Deputaţilor.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

viza de lunga sedere
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes