Vlad Voiculescu anunță constituirea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale

Vlad Voiculescu anunță constituirea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale
Vlad Voiculescu anunță constituirea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a vorbit, sâmbătă,  într- o conferinţă de presă despre primele măsuri după incendiul de la Institutul “Matei Balş”. El a lăudat personalul medical, a transmis condoleanțe familiilor victimelor și a anunțat că se va constitui un fond pentru siguranța pacienților în spitale. 

“Încep prin a transmite condoleanţe familiilor îndoliate. SUntem alături de pacienţi şi de familiile celor internaţi.

Apreciez eforturile celor care au intervenit: eforturile personalului de la Matei Balş, ei au evacuat pacienţii de la ultimele etaje. Le mulţumesc.

Sistemul sanitar are păcate vechi. Sunt de 30 de ani.

Nu ştim ce altă grozăvie va veni peste noi mâine.

Măsuri imediate:

Avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii ca la Balş, piatra Neamţ să nu se mia întâmple. Lucrăm cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate.

Marţi vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la raportul din noiembrie 2020.

Nu ştim cu exactitate cauzele tragediei de la Matei Balş. Pandemia a pus presiuni suplimentare asupra spitalelor şi personalului. E un număr mare de pacienţi care are nevoie de oxigen. De aceea, securitatea la incendiu e deosebit de dificilă.

Vom anunţa la sfârşitul săptămânii viitoate măsuri după ancheta de la Balş.

Remarc ruptura de comunicare între spitale şi rudele pacienţilor. Lucrăm deja de câteva săptămâni la realizarea unui serviciu de informare la fiecare spital.

A treia măsură discutată deja cu premierul e un fond naţional pentru siguranţa pacienţilor în spitale. Avem bani europeni, bani din bugetul naţional şi ne vom asigura că sunt folosiţi prioritar pentru îmbunătăţirea infrastructurii de siguranţă la incendii, la cutremur şi la unul din marii criminali – infecţiile nosocomiale.

O ultimă măsură e cea legată de însăşi aglomerarea spitalelor din România. Avem nevoie de fiecare spaţiu disponibil. Am verificat din nou statisticile recente şi 85% din decese sunt la persoane de peste 65 de ani. 95,1% din decese sunt la persoane care aveau deja boli cronice. Avem acceptul premierului ca în perioada următoare, în luna februarie pentru toate locurile din platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnici, cei cu boli cronice, cei cu handicap”.

Referitor la ancheta de la Balș, Voiculescu a mai déclarat: “Aşteptăm rezultatele anchetei pentru a vedea responsabilităţile şi responsabilii şi să învăţăm, vom şti ce măsuri să prioritizăm.

Nu s-a concretizat o ipoteză principală. Singurul lucru pe care putem să-l spunem e că un consum mare de oxigen în secţiile COVID e un factor de risc suplimentar şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi la infrastructură şi la procedurile care trebuie respectate”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

fond siguranta pacienti spitale voiculescu
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes