Vlad Voiculescu, despre românul cu arsuri, decedat în Belgia: “M-am implicat personal ca acest pacient să fie transferat urgent într-un loc în care sa poată fi tratat”

Vlad Voiculescu, despre românul cu arsuri, decedat în Belgia: “M-am implicat personal ca acest pacient să fie transferat urgent într-un loc în care sa poată fi tratat"
Vlad Voiculescu, despre românul cu arsuri, decedat în Belgia: “M-am implicat personal ca acest pacient să fie transferat urgent într-un loc în care sa poată fi tratat"

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, luni, că s-a implicat personal în transferul pacientuli cu arsuri, care decedat în Belgia. 

Voiculescu a precizat că a desemnat, în acest sens, un secretar de stat şi că a făcut totul în baza unui protocol.

“Corpul de control va face câteva cercetări în acest moment, verifică pe baza datelor medicale, datele medicale nu se schimbă de la o zi la alta. (…) Corpul de control nu poate să schimbe ceva ce s-a făcut sau nu bine pentru acest pacient. Exact în momentul în care am aflat, m-am implicat personal ca acest pacient să fie transferat urgent într-un loc în care sa poată fi tratat. Implicarea personală înseamnă că am desemnat un secretar de stat şi l-am sunat pe doctor Raed Arafat, pentru că DSU se ocupă, conform unui protocol între DSU şi Ministerul Sănătăţii, verifică dacă exista locuri în străinatate, se ocupă de transferul pacientului”, a explicat Voiculescu.

De asemenea, el a mai precizat că este vorba despre un protocol semnal între DSU şi Ministerul Sănătăţii de mai bine de 6 luni, conform căruia se verifică dacă există locuri în străinatate în vederea transferului unui pacient.

“M-am implicat încercând să grăbesc transferul pacientului, l-am sunat pe doctor Arafat, m-am interesat de ce nu l-a transferat şi m-am asigurat că va fi transferat. Procedura este foarte clară, stabilită. Pacientul, dacă nu poate fi tratat în România, trebuie să fie transferat cât mai curând în străinatate. Problema, dacă am înţeles eu bine, problema de fond este că în străinatate nu există foarte multe locuri în care aceşti pacienţi să fie transferaţi, pe de o parte de criza COVID şi există şi alte motive. În cazul de faţă, am înţeles ca a fost mai întâi o problemă legată de locul în care să fie transferat şi a existat o problemă legată de avionul de la DSU, care a fost rezolvată în câteva ore”, a mai spus ministrul Voiculescu.

Bărbatul de 51 de ani care, în data de 20 ianuarie, a suferit o arsură prin electrocuţie pe aproximativ 64% din suprafaţa corporală şi politraumatism prin cădere de la înălţime şi care a fost transferat la un spital din Belgia a murit, a informat luni Ministerul Sănătăţii.

Pacientul fusese transportat iniţial la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar, apoi, în data de 21 ianuarie, a fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe “Sfântul Spiridon” din Iaşi.

În data de 28 ianuarie 2021, misiunea de zbor pentru transferul în Belgia a fost anulată “din motive tehnice, conform Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

A doua zi a fost transferat, cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naţionale, la Centre des Grands Brules – IMTR din cadrul Grand Hopital de Charleroi din Loverval, Belgia.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ministrul sanatatii pacient arsuri pacient arsuri decedat belgia vlad voiculescu voiculescu s a implicate personal in transfer
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes