Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul României

Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul României. Sursa foto: facebook/captura
Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul României. Sursa foto: facebook/captura

Preşedintele Ucrainei şi-a început luni discursul adresat Parlamentului României invitându-i pe parlamentari să vizioneze un film care prezintă victimele masacrului făcut de armata rusă la Bucea, o suburbie a Kievului.

„Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea la fel de dură”; a spus liderul ucrainean. Imaginile prezintă cadavrele lăsate pe străzi şi gropile comune de la marginea capitalei. În discursul său, a făcut referire la Revoluţia din decembrie 1989. “Stimate popor român, împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi”, a afirmat Zelenski, făcând apel la România să închidă porturile şi să oprească tranzitul navelor către Rusia, să înceteze importurile din Rusia, indiferent de tipul de produs. Mesajul său a fost precedat de discursuri ale preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor. Florin Cîţu l-a numit pe Vladimir Putin criminal şi a solicitat izolarea economică totală a Rusiei. Preşedintele Camerei a elogiat curajul ucrainenilor şi s-a referit şi la românii din Ucraina.

„Numele oraşului nostru Bucea va rămâne în istoria lumii, în istoria uciderii oamenilor. Până acum ştim de peste 300 de oameni torturaţi, oameni simpli, locuitori ai unui oraş simplu. Au fost cu mâinile legate la spate, împuşcaţi în ceafă sau în ochi”, a spus Zelensky.

Zelenski a afirmat că autoturisme au fost strivite de tancuri, că femei şi fete au fost violate, că militarii au torturat oamenii şi că există motive să creadă că numărul victimelor e şi mai mare.

“Pe site-ul agenţiei ruse de ştiri a fost emis un articol care justifica genocidul ruşilor. Aceasta e una dintre dovezile împotriva ruşilor”, a declarat el.

Zelensky a făcut trimitere, în discursul său, la căderea regimului comunist din România şi la Nicolae Ceauşescu, cel care ducea România către „izolare de întreaga lume şi de tot ce înseamnă progres”
„Poporul român s-a ridicat şi s-a apărat doborând un regim care era inadecvat, pentru că era singura cale”, a spus preşedintele ucrainean, care a făcut comparaţia între România de dinainte de 1989 şi situaţia în care Rusia se află acum.

„Stimate popor român, împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi, că li se permite orice. (…) Ucraina nu este ultima ţintă a agresiunii ruseşti, ocupanţii ruşi vor că treacă de Mikolaev ca să ocupe Odesa iar de la Odesa urmează Moldova. (…) Este fundamental să apărăm independenţa Moldovei iar asta înseamnă securitatea în întreaga regiune a Dunării, în prezent pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe de est şi a Mării Negre.
El a cerut ca România să închidă porturile şi să oprească tranzitul navelor către Rusia, să înceteze importurile din Rusia, indiferent de tipul de produs.
Zelensky a cerut ca fiecare să facă tot ce poate face pentru ca militarii ruşi să răspundă pentru infracţiunile comise pe teritoriul ucrainean.
„Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război”, a adăugat preşedintele Volodimir Zelensky, mulţumind poporului român pentru ajutorul dat refugiaţilor care se află în România.

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă va participa la şedinţa plenului Parlamentului şi va lua şi el cuvântul.

Programul agreat al şedinţei a fost următorul:

19.00 – 19.03 – discursul preşedintelui Senatului, Florin Cîţu, în deschiderea şedinţei

19.03 – 19.06 – discursul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu

19.06 – 19.16 – discursul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski

Mesajul preşedintelui ucrainean va avea loc prin videoconferinţă şi va fi asigurată traducere simultană.

UPDATE: ”Voi vorbi eu primul, apoi Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Domnul premier este invitat. Încă nu avem o confirmare dacă vine. Are şi domnia sa o intervenţie scurtă şi apoi s-ar putea, în funcţie de timp, să fie schimbată ordinea intervenţiilor. Fiecare are 3 minute, şi apoi domnul Zelenski are 15-20 minute (…) Depinde dacă domnul premier vine sau nu la şedinţă”, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

Acesta a fost întrebat dacă l-a invitat şi pe şeful statului.

”Am discutat cu preşedintele Klaus Iohannis”, a declarat Cîţu, fără a preciza dacă preşedintele va participa sau nu la şedinţa de plen.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Pe ordinea de zi a şedinţei BPR de luni se află un memorandum intern privind Discursul Preşedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, în Parlamentul României şi scrisoare din partea Ambasadei Ucrainei în România prin care este confirmată disponibilitatea Părţii Ucrainene de a desfăşura evenimentul în data de 4 aprilie 2022, orele 19:00.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, afirma că la 12.30 va avea loc o şedinţă a Birourilor reunite ale Parlamentului, unde aşteaptă fie o solicitare pentru acest discurs din partea Ambasadei Ucrainei sau o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a afirmat, luni, că, la ora 19.00, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa Parlamentului României, o solicitare în acest sens urmând a fi discutată în cursul zilei în BPR.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

discurs palament zelensky discurs zelensky zelensky
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes