Vom avea o nouă criză de imunoglobulină? Atenționare pentru Ministerul Sănătății

Vom avea o nouă criză de imunoglobulină? Atenționare pentru Ministerul Sănătății
Vom avea o nouă criză de imunoglobulină? Atenționare pentru Ministerul Sănătății

Ca la fiecare început de an, pacienții dependenți de imunoglobulină așteaptă cu sufletul la gură informații de la Ministerul Sănătății în privința stocurilor din acest medicament indispensabil pentru supraviețuirea lor. Experții internaționali avertizează că, în 2021, în contextul pandemiei de coronavirus, sunt toate premisele apariției unei crize de imunuglobulină.

Reprezentanții grupurilor de susținere a pacienților, medici de renume, experți internaționali, reprezentanți ai producătorilor de medicamente derivate din plasmă s-au reunit pe 9 decembrie la o masă rotundă pentru a discuta despre impactul pandemiei în privița colectării de plasmă, materia primă folosită pentru a produce terapii derivate din plasmă.

Aceste terapii sunt adesea singurele tratamente disponibile pentru persoanele cu deficiențe imune primare, tulburări de sângerare, deficit de Alpha-1 antitripsină, angioedem ereditar și anumite afecțiuni neurologice.

Producerea medicamentelor, între 7 și 12 luni

Rapoartele variază, dar majoritatea centrelor de colectare de plasmă din întreaga lume au înregistrat scăderi semnificative în colectarea de plasmă umană normală, mai ales din cauza măsurilor de distanțare socială și al altor restricții de mobilitate, cauzate de pandemia COVID-19.

Având în vedere că producția complexă de terapii derivate din plasmă poate dura 7-12 luni, orice scădere a donațiilor de plasmă ar putea afecta producția de medicamente și respectiv accesul pacienților la terapiile care-i țin în viață. Această scădere accentuată a colectării de plasmă ar putea provoca discontinuități semnificative în lunile următoare.

”România este cea mai vulnerabilă dintre țările UE în fața unei posibile noi crize de imunoglobulină, în condițiile în care autoritățile mențin în continuare politici agresive de preț, care ne plasează în coada Europei din pucntul de vedere al atractivității pentru producători”, afirmă Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution (BPHD), firmă care poate asigura necesarul de imunoglobulină în România.

Nu există risc iminent de criză în România

Reprezentantul firmei BPHD insistă că în prima parte a anului 2021 nu se prevede o criză de imunoglubulină, însă va fi mai dificil cu cât ne apropiem de ultimele luni:

”Deși punctul meu de vedere este că pentru următoarele 6-8 luni nu există un risc iminent de criză de imunoglobulină, noi am făcut toate eforturile pentru a asigura stocuri suficiente. Astfel, în prezent, avem în depozitul nostru din București peste 80 kg de imunoglobulină, reprezentând peste 50% din consumul minim al României, pentru un an de zile”, anunță Hozoc, atrăgând atenția oficialilor din MS aspura unor potențiale probleme ce ar putea apărea în viitor:

”Dacă va exista o nouă criză a imunoglobulinei în România, responsabilitatea va aparține integral autorităților statului român, care au ignorat toate avertismentele internaționale și nu au luat toate măsurile necesare pentru a face stocuri suficiente, dar mai ales, pentru a ajusta politicile de prețuri, care ne fac vulnerabili”, mai spune specialistul.

Cât de vulnerabilă este România

Schimbările la nivelul conducerii Ministerului Sănătății, noul ministru Vlad Voiculescu, ș.a., ar putea conduce la o schimbare a opticii, în România, în privința modernizării sistemului, pentru a spori capacitatea acestuia de a reacționa pozitiv la implementarea tehnologiilor moderne care conduc la obținerea de medicamente superioare și la prețuri ”românești”, pentru a putea trece mai ușor peste orice eventuală criză care ar apărea la nivel mondial:

Nu în ultimul rând, România va rămâne vulnerabilă în fața crizelor recurente de produse fabricate din plasmă, tocmai pentru că autoritățile continuă să amâne modernizarea legislației naționale, pentru a permite colectarea de plasmă umană pentru fabricarea de medicamente, atât în centrele de transfuzie ale statului, care trebuie urgent modernizate pentru a putea fi autorizate, dar și în centre deschise de organizații neguvernamentale sau companiile private autorizate să colecteze și proceseze plasmă, conform normelor europene și internaționale”, susține Florin Hozoc.

”Este urgent ca noua conducere a Ministerului Sănătății să inițieze consultări cu actorii principali din sectorul produselor derivate din plasmă, pentru a putea adopta cât mai rapid măsurile necesare, astfel încât posibila criză, anunțată de specialiștii din toată lumea, să ne găsească cu temele făcute”, este avertismentul lui Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

criza imunoglobulina florin hozoc imunoglobina imunoglobulina stocuri imunoglobulina vlad voiculescu imunoglobulina
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes