Vom plăti mai puțin la energie electrcă și gaz. Noile măsuri intră în vigoare de la 1 februarie. Ce beneficii au consumatorii

După ședința de marți, 25 ianuarie, Guvernul Ciiucă a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze.

Noile măsuri vor fi în vigoare în perioada 1 februarie – 31 martie.

Consumatorii casnici nu vor plăti mai mult de 0,80 lei/kWh energie electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale, indiferent de consum.

În cazul în care consumul este de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale, se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.

Pentru consumatorii non-casnici și industria alimentară, prețurile au fost plafonate la 1 leu/kWh pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale.

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, noile măsuri de compensare și plafonare a facturilor la energie nu se aplică retroactiv, așa cum ceruse PSD în coaliție.

”Față de categoriile care erau înainte în lege – spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, am lărgit această schemă pentru aproape toți consumatorii non-casnici, cu excepția celor care au beneficiat, marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de ordonanța 81 de o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, în care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro și pentru ei suntem în discuții cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă.

CET-urile nu beneficiază de acest preț plafonat, pentru că în această lege 259 de aprobare a ordonanței au o schemă de ajutor.

Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligați să refacă toate facturile pe care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii”, a declarat Virgil Popescu. Popescu a subliniat că furnizorii sunt obligați prin lege să recalculeze și facturile pe ianuarie, dacă sunt emise eronat.

Ordonanța prevede amenzi de până la 200.000 de lei pentru furnizorii care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

compțensare facturi facturi energie feneficii compensare oug facturi plafonare consum
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes