Vot în PE: Producția de energie din surse regenerabile din largul mării va fi intensificată în UE. Rareș Bogdan: ”UE are la dispoziție mai puțin de 10 ani. Nu avem timp de pierdut”

Vot în PE: Producția de energie din surse regenerabile din largul mării va fi intensificată în UE. Rareș Bogdan: ”UE are la dispoziție mai puțin de 10 ani. Nu avem timp de pierdut”
Vot în PE: Producția de energie din surse regenerabile din largul mării va fi intensificată în UE. Rareș Bogdan: ”UE are la dispoziție mai puțin de 10 ani. Nu avem timp de pierdut”

Raportul pe strategia europeană pentru energia din surse regenerabile exploatate în largul mării, a fost adoptat, marți, în Parlamentul European. Europarlamentarul român Rareș Bogdan susține că ”România are un potențial uriaș”, care trebuie valorificat.

Tot el face cunoscute cele mai importante obiective ale raportului, într-o postare pe pagina sa de socializare:

Raportul conține, în esență:

”UE nu își poate îndeplini obiectivele climatice și promisiunile față de cetățenii europeni decât prin integrarea energiei din sursele regenerabile din largul mării în sistemele noastre energetice, la o scară mult mai mare și într-un ritm mult mai rapid

Energia din surse regenerabile din larg este un element esențial în tranziția verde. Prin dezvoltarea capacităților de generare a energiei din surse regenerabile exploatate în larg dincolo de 60 GW în 2030, avem posibilitatea de a asigura o sursă de energie curată, ieftină și stabilă, care va servi drept bază pentru tranziția verde.

Ritmul actual al instalării în UE a capacității de generare în larg a energiei din surse regenerabile este estimat la puțin peste 2 GW pe an.

Pentru a atinge cel puțin 300 GW până în 2050, trebuie să creștem de patru ori ritmul de instalare. Se impun acțiuni imediate.

Practicile divergente existente în UE reprezintă un obstacol în calea introducerii surselor regenerabile de energie exploatate în larg, motiv pentru care este necesară continuarea optimizării și armonizării procedurilor și proceselor.

Viitoarea organizare a pieței energiei electrice trebuie să ia în considerare viitoarele proiecte de generare a energiei în larg, inclusiv proiectele hibride, iar impactul asupra piețelor energiei electrice din UE ar trebui să fie evaluat în detaliu.

Trebuie avute în vedere și puse în aplicare proceduri de autorizare în bloc și proceduri accelerate, precum și introducerea unui mecanism de protecție pe o perioadă determinată pentru cereri și autorizații, astfel încât dezvoltatorii să poată continua fără a aștepta autorizațiile și fără a fi opriți de practicile diferite din statele membre.”

De asemenea, fruntașul liberal rematrcă faptul că la nivelul Uniunii Europene ”ar putea fi avută în vedere adoptarea unui regulament privind autorizațiile”. Acesta ar avea rolul de a simplifica evaluarea impactului asupra mediului și să armonizeze procedurile naționale.

Producția de energie verde, din surse regenerabile din largul mărilor are dimensiuni considerabile, iar ”UE are la dispoziție mai puțin de 10 ani” pentru construire acestui sistem energetic în largul mării.

El este comparabil ca dimensiune cu capacitatea instalată actuală a Belgiei, Luxemburgului și Țărilor de Jos.

Până în 2050, dimensiunea acestui sistem ar trebui să fie egală cu actuala capacitate instalată a Germaniei, Suediei și Norvegiei. Aceasta este provocarea comună cu care ne confruntăm și nu avem timp de pierdut. Cu fiecare clipă în care situația stagnează, devine tot mai greu să realizăm ce ne-am propus”, remarcă europarlamentarul Rareș Bogdan, în finalul postării sale de pe facebook.

Conform ”EU STRATEGY FOR OFFSHORE RENEWABLE ENERGY SOURCES”, Uniunea Europeană trebuie să faciliteze investițiile necesare de aproape 800 de miliarde EUR în surse regenerabile offshore până în 2050, prin creșterea siguranței pentru investitori și netezirea drumului către investiții, atenuarea blocajelor și găsirea celei mai bune combinații de finanțare publică și privată. Cooperarea regională este esențială pentru atingerea acestui obiectiv și pentru a garanta că tehnologiile regenerabile sunt dezvoltate nu numai în Marea Nordului (unde se află în prezent majoritatea proiectelor eoliene offshore), ci și în Marea Baltică, Marea Mediterană, Marea Neagră, Oceanul Atlantic și regiunile ultraperiferice, cât și teritorii de peste mări.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

energie verderares bogdansurse din largul mariisurse regenerabile
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes