ZECE întrebări și RĂSPUNSURI legate de vaccinarea anti COVID-19

Răspunsuri la cele mai frecvente ZECE întrebări legate de vaccinarea anti COVID-19
Răspunsuri la cele mai frecvente ZECE întrebări legate de vaccinarea anti COVID-19

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis, miercuri, răspunsuri la cele mai frecvente zece întrebări legate de vaccinare, arătând că măsurile de protecţie trebuie respectate şi după imunizare şi că răspunsul imun optim apare la 10-14 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

Top 10 cele mai frecvente întrebări

Cum mă pregătesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19?

Odată ce aveţi programarea, asiguraţi-vă că urmaţi toate instrucţiunile. Puteţi completa în avans unele documente, cum ar fi chestionarul de triaj. Noi am venit în sprijinul dumneavoastră şi am postat acest document pe platforma campaniei de vaccinare, poate fi accesat aici.

Trebuie să port mască atunci când merg să mă vaccinez?

Da. Imunizarea organismului împotriva virusului nu este imediată. Centrele de vaccinare vă vor solicita purtarea măştii de protecţie şi respectarea celorlalte măsuri de igienă sanitară. Păstraţi distanţa fizică faţă de ceilalţi – de 1,5- 2 metri.

Voi simţi ceva după administrarea primei doze de vaccin?

Veţi simţi înţepătura în sine, la fel cum aţi simţi la orice injecţie. Aţi putea avea un pic de durere în locul în care sunteţi injectat.
Deşi în majoritatea cazurilor nu se înregistrează reacţii adverse, unele persoane pot dezvolta durere, roşeaţă şi umflătură la locul injectării. Altele ar putea avea simptome generale manifestate prin cefalee (durere de cap), febră, oboseală şi dureri musculare. Nu intraţi în panică. Acestea vor dispărea după câteva ore sau după o scurtă perioadă de timp. Pentru ameliorarea stării generale, puteţi utiliza medicamente antitermice obişnuite. Păstraţi legătura cu medicul de familie pentru a primi toate informaţiile de care aveţi nevoie.
Majoritatea persoanelor cu aceste simptome pot merge la muncă, fără ca programul zilnic să fie afectat în vreun fel.

Este normal să am reacţii adverse?

Puteţi dezvolta unele reacţii adverse. Apariţia acestor reacţii adverse reprezintă modul de manifestare a organismului faţă de vaccin. Înseamnă că vaccinul funcţionează, stimulează sistemul imunitar să producă anticorpii care vă vor proteja împotriva infecţiei cu noul tip de coronavirus.
Oamenii reacţionează diferit la vaccinuri. Unii au reacţii adverse minime sau deloc, dar asta nu înseamnă că este ceva în neregulă cu ei. Vaccinul funcţionează, doar corpul reacţionează într-un mod diferit.

Reacţiile adverse după administrarea celei de a doua doze sunt mai frecvente?

Da, este posibil, având în vedere că, după prima doză, vaccinul îţi pregăteşte sistemul imunitar, iar după a doua doză corpul tău este deja pregătit să lupte cu virusul. Astfel, reactogenitatea vaccinului este mai crescută. Amintiţi-vă că răspunsul organismului este un lucru bun şi dovedeşte că vaccinul funcţionează!

De ce trebuie să aştept 15 minute după ce am primit vaccinul?

Timpul de aşteptare este necesar pentru monitorizarea stării de sănătate a persoanei vaccinate. Această recomandare este valabilă pentru orice tip de vaccin pe care îl faceţi, cum ar fi vaccinul pentru prevenirea gripei sezoniere.
După vaccinare, trebuie să aşteptaţi 15 minute. Eventualele reacţii imediate pot fi tratate cu uşurinţă de către personalul medical aflat la centrul de vaccinare.
Pentru siguranţă, persoanele cu reacţii alergice în istoricul medical vor fi monitorizate timp de 30 de minute.

Pot face doar prima doză de vaccin?

Nu. Vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca sunt studiate ca vaccinuri cu două doze. Prima doză oferă un anumit grad de protecţie, dar beneficiile maximale se obţin doar după administrarea celei de a doua doze.

A doua doză de vaccin se poate administra oricând?

A doua doză trebuie administrată conform RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului), în perioada aprobată: la 21 de zile după prima doză de Pfizer, la 28 de zile după prima doză pentru Moderna, respectiv la 8 săptămâni după prima doză pentru AstraZeneca.
Pentru situaţiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-1 are contraindicaţii temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă.

Cât durează până obţin răspunsul imun optim după ce am primit a doua doză?

Este nevoie de aproximativ 10-14 zile pentru a dezvolta un răspuns imun optim după a doua doză.
Trebuie totuşi să fiţi precauţi şi să continuaţi respectarea măsurilor de prevenţie şi după acest interval de timp.

Pot să stau cu familia şi prietenii după ce am primit a doua doză?

Faptul că aţi primit a doua doză de vaccin înseamnă că sunteţi mai protejat împotriva acestui virus. Vă puteţi vizita prietenii ori familia, însă vă recomandăm să respectaţi regulile de protecţie, atât timp cât autorităţile menţin aceste măsuri de siguranţă. Este important să le oferim protecţie celor care încă nu au fost vaccinaţi sau care fac parte din categoriile vulnerabile.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

intrebari despre vaccinare masuri protectie dupa vaccinare raspunsuri intrebari vaccinare zece intrabari vaccinare
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes