ZECI de români blocaţi în Maroc. Intervenția MAE

MAE anunţă că gestionează situaţia a 72 de români blocaţi în Maroc după ce autorităţile locale au decis suspendarea, pe o perioadă de două săptămâni, a zborurilor comerciale directe de pasageri către / dinspre regat. Românii ale căror curse au fost anulate au creat un grup de Facebook, unde numărul celor aflaţi în aceată situaţie este estimat la 50. Ambasada României în Regatul Maroc a solicitat deja celor care au dificultăţi să revină în ţară să contacteze reprezentanţa diplomatică.

UPDATE – Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul deciziei autorităţilor marocane de suspendare a zborurilor comerciale cu destinaţia Maroc, ca urmare a noii variante de coronavirus, Ambasada României la Rabat gestionează, la acest moment, situaţia a 72 de cetăţeni români (turişti) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceştia aveau rezervări.

MAE informează că Ambasada României la Rabat a făcut, în regim de urgenţă, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre ţară, eforturi care continuă şi la acest moment. De asemenea, misiunea diplomatică se află în dialog permanent cu cetăţenii români afectaţi şi autorităţile locale şi acordă asistenţă consulară, conform competenţelor şi cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţile statului de reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19.

În acelaşi timp, MAE subliniază că autorităţile marocane permit, cu titlu excepţional şi în baza unei autorizări speciale, operarea, în continuare, a unor zboruri înspre şi dinspre Maroc. În acest context, MAE recomandă cetăţenilor români ale căror zboruri au fost anulate să verifice disponibilitatea biletelor la companiile aeriene care operează în continuare zboruri în Maroc. Totodată, misiunea diplomatică va informa în mod constant, inclusiv pe pagina de Facebook a misiunii, cu privire la zborurile autorizate. La acest moment, companiile care operează zboruri în continuare sunt Air France şi Transavia.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93; +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice +212 67 99 77 75.

ŞTIREA INIŢIALĂ – Conform unui anunţ postat pe pagina de Facebook a ambasadei, autorităţile marocane au decis, începând cu 29 noiembrie a.c., orele 23.59 suspendarea, pe o perioadă de două săptămâni, a zborurilor comerciale directe de pasageri către / dinspre Regatul Maroc.

”Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetăţenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să ţina legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obţine informaţii cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obişnuite. Situaţia epidemiologică va fi periodic evaluată de autorităţile marocane în vederea adoptării, respectiv actualizării măsurilor care se vor impune”, preciza ambasada.
De asemenea, conform celei mai recente postări, cetăţenii români care se află în Maroc şi au dificultăţi să revină în ţară în perioada imediat următoare sunt rugaţi să contacteze consulul Ambasadei României la Rabat la nr de telefon 00212664462743 sau e-mail ([email protected]) sau să ne transmită coordonatele (tel, e-mail) la care pot fi contactaţi.
Fiecare dintre postări are comentarii ale românilor afectaţi de decizia autorităţilor marocane, iar un comentariu indică faptul că până acum sunt aproximativ 50 aflaţi în această situaţie, în opt oraşe din Maroc.
Marţi, urmează să fe repatriaţi cu un zbor special 46 de români blocaţi în Africa de Sud.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

romani marocromani rabatvarianta omicron
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes