Zegrean: ”Tot poporul român o să mă înjure”. Soluție pentru menținerea restricțiilor

Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, a venit cu o soluție legală prin care restricțiile se pot aplica și după 15 mai.

Soluția este necesară în condițiile în care există lacune în legislație, ceea ce ar face imposibilă orice măsură coercitivă ce ar limita drepturile și libertățile persoanei, în condițiile ridicării stării de urgență.

Potrivit articolului 53 din Constituție, drepturile fundamentale pot fi limitate numai prin lege, prin nimic altceva, nici măcar prin ordonanță de urgență, circulația liberă a persoanelor ar fi imposibil de limitat după ridicarea stării de urgență.

”Legea care există se pare că este deficitară și Guvernul probabil că a înțeles asta după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu acea lege, pe care Curtea încă nu s-a pronunțat. Este vorba despre o ordonanță de urgență, nr. 21 din 2004, care a fost aprobată prin lege, dar se pare că nici aceasta nu întrunește toate elementele prevăzute de articolul 53 din Constituție”, a declarat Augustin Zegrean, la Digi 24.

”Tot poporul român o să mă înjure”

”Acesta este motivul pentru care Parlamentul va trebui să voteze repede un proiect de lege înaintat de Guvern, în condițiile în care ultima zi a stării de urgență este 15 mai. Odată votată, legea ar trebui să intre în vigoare sâmbătă. Însă chiar dacă s-ar mișca repede Parlamentul, legea nu poate intra în vigoare mai devreme de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial”, a mai explicat Augustin Zegrean precizând că asta prevede Art. 78 din Constituție. În plus, legea trebuie să stea două zile la dispoziția celor care pot sesiza Curtea Constituțională.

Fostul președinte CCR este de părere că există soluții. „Tot poporul român o să mă înjure: președintele să prelungească cu trei zile starea de urgență. Oricând există această posibilitate. Președintele poate să prelungească cu încă o lună, dacă vrea”, a spus Zegrean. ”Dacă nu pot să rezolve problema până sâmbătă, de sâmbătă, toate măsurile luate prin ordonanțele militare se pun deoparte”, a subliniat fostul judecător constituțional.

Întrebat de ce a spus că ar fi înjurat de tot poporul român pentru soluția prezentată, Zegrean a spus că „tot poporul român vrea să scape de starea de urgență. Și-au făcut planuri să meargă sâmbătă la bere, nu?” a întrebat retoric fostul președinte CCR.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

augustin zegrean prelungire restrictii prelungire stare de urgenta
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes