Zelenski compară Rusia cu Germania nazistă. Propune ca Ucraina să celebreze Ziua Victoriei în altă zi

Zelenski compară Rusia cu Germania nazistă
Zelenski compară Rusia cu Germania nazistă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat Rusia cu Germania nazistă şi a propus mutarea sărbătoririi Zilei Victoriei din al Doilea Război Mondial cu o zi mai devreme, la 8 mai, într-un proiect de lege prezentat parlamentarilor de la Kiev, relatează CNN şi The Guardian.

La fel ca Rusia, Ucraina comemorează în mod tradiţional victoria asupra naziştilor la 9 mai, dar această dată a devenit din ce în ce mai mult asociată cu parada de la Moscova, folosită de Kremlin pentru a-şi etala puterea militară.

“8 mai este ziua în care majoritatea naţiunilor din lume îşi amintesc măreţia victoriei asupra naziştilor”, a declarat luni Zelenski. “Nu vom permite ca victoria comună a naţiunilor din coaliţia antihitleristă să fie însuşită şi nu vom permite minciuni ca şi cum victoria ar fi putut avea loc fără participarea vreunei ţări sau naţiuni”, a arătat preşedintele Ucrainei, adresându-se naţiunii de pe un deal cu vedere spre Kiev.

Comparând invazia Rusiei în Ucraina cu obiectivele expansioniste ale lui Hitler, Zelenski a declarat că scopul ambelor regimuri a fost acelaşi – “înrobirea sau distrugerea”.

“Din păcate, răul s-a întors”, a spus el. “La fel ca atunci, răul s-a abătut asupra oraşelor şi satelor noastre, la fel o face şi acum”, a spus Zelenski.

El a anunţat că a înaintat un proiect de lege parlamentului care face oficial din 8 mai Ziua Memoriei şi a Victoriei, în timp ce 9 mai – când Rusia marchează ziua victoriei – va deveni Ziua Europei.

“Redăm statului nostru o istorie onestă, fără influenţe ideologice. (…) Astăzi, am semnat decretul în acest sens şi, în fiecare an, începând de mâine, 9 mai, vom comemora unitatea noastră istorică – unitatea tuturor europenilor care au distrus nazismul şi vor învinge ruscismul”, a spus el, folosind un cuvânt pe care ucrainenii l-au inventat pentru a descrie în mod peiorativ ceea ce ei numesc fascismul rusesc.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

rusia comparatie germania nazista zelenski ziua victoriei
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes