Zelensky anunță că poate accepta ”un compromis” privind teritoriile separatiste și că ”s-a liniștit” legat de aderarea la NATO

Zelensky anunță că poate accepta ”un compromis” privind teritoriile separatiste și că ”s-a liniștit” legat de aderarea la NATO. Foto: președinția Ucrainei
Zelensky anunță că poate accepta ”un compromis” privind teritoriile separatiste și că ”s-a liniștit” legat de aderarea la NATO. Foto: președinția Ucrainei

Președintele Volodimir Zelensky anunță că este deschis dialogului cu Federația Rusă, dar nu vrea să capituleze în fața cererilor Moscovei. Zelensky, a afirmat, într-un interviu acordat ABC News, că s-a liniștit de mult în privința aderării țării sale la NATO.

El a declarat că a înțeles că Ucraina nu este acceptată pentru că Alianța se teme de chestiuni controversate. Zelensky a declarat totodată că se poate găsi un „compromis” în privința teritoriilor separatiste.

Zelensky a spus că este pregătit pentru un dialog cu Vladimir Putin, dar nu este pregătit pentru capitulare, întrebat despre solicitările Moscovei pentru încetarea focului:

În primul rând, sunt pregătit pentru un dialog, nu suntem pregătiți pentru capitulare, pentru că eu nu sunt așa, a spus Zelensky în interviu, întrebat dacă Ucraina este pregătită să respecte cerințele Federației Ruse pentru o încetare a focului: schimbarea Constituției și refuzul aderării la NATO, recunoașterea Crimeei drept partea a Rusiei și recunoașterea independenței celor două republici separatiste Donețk și Lugansk.

În privința NATO, este vorba despre oamenii care m-au ales. M-am liniștit în privința acestei chestiuni cu mult timp în urmă, după ce am înțeles că NATO nu acceptă Ucraina, Alianței îi este teamă de chestiuni controversate și nu am vrut niciodată să fim o țară care primește ceva în genunchi și nu vom fi acea țară și nu vreau să fiu acel președinte”, a afirmat Volodimir Zelensky.

În privința solicitării Kremlinului privind Crimeea și recunoașterea celor așa-numitelor republici separatiste din Donbas, președintele Ucrainei a spus că poate să discute această chestiune și se poate găsi „un compromis”.

„Vorbesc de garanții de securitate. Cred că putem discuta și găsi un compromis asupra punctelor despre teritoriile ocupate temporar și republicile nerecunoscute, care nu sunt recunoscute de nimeni, cu excepția Federației Ruse”, a mai afirmat Zelensky. Acesta a adăugat că pentru el este important cum vor trăi oamenii din aceste teritorii care vor să trăiască în Ucraina.

„Ceea ce trebuie făcut este că Putin trebuie să înceapă să vorbească, să înceapă un dialog, în loc să trăiască într-un balon informativ fără oxigen“, a mai spus el.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

putin razboi ucraina teritorii separatiste ucraina in nato zelensky zelensky compromis
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes