Parlament, președinție

Ziua Armatei Române – Mesajul președintelui Klaus Iohannis, în contextul unui an dificil pentru România

Ziua Armatei Române - Mesajul președintelui Klaus Iohannis, în contextul unui an dificil pentru România
Ziua Armatei Române - Mesajul președintelui Klaus Iohannis, în contextul unui an dificil pentru România

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei Române şi a afirmat că implicarea Armatei în efortul naţional de prevenire şi combatere a răspândirii coronavirusului a fost exemplară. Şeful statului a adăugat că Armata „demnă de trecutul şi de eroii săi, rămâne, pentru poporul român, acelaşi reper moral”.

„În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Armata României şi îi comemorăm pe cei care, de-a lungul istoriei, au luptat pentru apărarea naţiunii şi a statului român. Îmi exprim, astăzi, recunoştinţa faţă de eroii-ostaşi căzuţi pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei şi aduc un omagiu supravieţuitorilor, veteranii de război. Dragostea şi datoria lor faţă de ţară reprezintă exemple durabile pentru generaţia tânără. Armata României, demnă de trecutul şi de eroii săi, rămâne, pentru poporul român, acelaşi reper moral. Ţara noastră are astăzi o armată modernă şi bine pregătită, care asigură îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi implementarea Politicii de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene. Contribuţia semnificativă la consolidarea stabilităţii regionale în Sud-Estul Europei face ca Armata României să fie un furnizor de securitate în Regiunea Mării Negre, o zonă cu provocări multiple şi dinamice”, a declarat preşedintele Iohannis.

El s-a adresat militarilor şi a precizat că Armata a ştiut mereu să se mobilizeze în vremuri dificile şi să lupte cu eroism.

„În această zi solemnă, mă adresez dumneavoastră, continuatorii tradiţiilor de luptă ale poporului român, care a ştiut întotdeauna să se mobilizeze în vremuri grele şi să lupte cu eroism. În semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea evenimentelor dedicate Centenarului Războiului pentru Întregirea Neamului, am conferit Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru întregirea Neamului” Ministerului Apărării Naţionale. Militarii noştri, cei aflaţi în prezent în misiuni în ţară sau în cadrul coaliţiilor sau al alianţelor internaţionale, dovedesc că spiritul de sacrificiu, de camaraderie şi de disciplină sunt valori însuşite şi trăsături de caracter definitorii ale poporului român. Trăim însă vremuri care ne obligă să privim Armata şi dintr-o altă perspectivă, anume aceea în care militarii săi sunt angajaţi într-un altfel de război, cu un inamic nevăzut şi foarte dificil de combătut, noul coronavirus. Implicarea Armatei României în acest efort naţional, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, a fost exemplară. Personalul de specialitate şi cele mai adecvate mijloace de care Armata dispune au contribuit semnificativ la protejarea şi salvarea vieţilor cetăţenilor şi la limitarea, pe cât posibil, a răspândirii acestei boli. Salut eforturile medicilor militari şi devotamentul lor total încă de la primele semne ale apariţiei virusului în ţara noastră”, a completat Preşedintele României.

Şeful statului a subliniat şi implicarea personalului militar şi civil care a avut misiuni specifice în perioada instituirii stării de urgenţă.

„Totodată, apreciez implicarea personalului militar şi civil din Armata României care a avut misiuni specifice în perioada instituirii stării de urgenţă şi, ulterior, a declarării stării de alertă, o dovadă în plus a sprijinului consistent dat autorităţilor naţionale în confruntarea cu actuala criză sanitară. Armata României este pregătită nu numai să apere populaţia şi teritoriul împotriva oricărei agresiuni externe, dar şi să sprijine autorităţile centrale şi locale în situaţii de criză”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele ţării s-a adresat şi studenţilor din anul întâi din Institutul Medico-Militar şi a precizat că are convingerea că aceştia vor răspunde cu cinste încrederii pe care românii o au în ei.

„În această zi specială, studenţii anului întâi din Institutul Medico-Militar au depus jurământul militar, expresie a devotamentului faţă de neam şi patrie, pragul maturităţii şi responsabilităţii. Dragi studenţi, aţi jurat în faţa Drapelului de luptă pe care este scrisă deviza „Onoare şi Patrie”, cuvinte care exprimă suprema datorie morală. Am convingerea că veţi răspunde cu cinste încrederii pe care cetăţenii patriei o au în voi. De asemenea, în semn de preţuire şi apreciere pentru rezultatele deosebite obţinute în procesul educativ, am înmânat Drapelul de Luptă Institutului Medico-Militar. Cu prilejul Zilei Armatei României, vreau să îmi exprim totodată aprecierea faţă de participarea neîntreruptă la misiuni şi exerciţii alături de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică şi faţă de continuarea activităţilor de învăţământ şi de instruire, chiar şi în această perioadă foarte dificilă. Acest lucru dovedeşte rigurozitatea şi disciplina unei armate moderne şi flexibile, conectată şi adaptată la realităţile şi provocările societăţii contemporane. Dragi militari, vă mulţumesc pentru sacrificiile şi dedicarea de care daţi dovadă şi vă urez succes în misiunile dumneavoastră. La Mulţi Ani Armatei României!”, a conchis preşedintele Iohannis.

Alte știri de interes

Klaus Iohannis: Sunt convins că vom putea da o altă față sistemului medical românesc

Mihnea Tudor

Președintele Iohannis, în vizită la Spitalul Universitar de Urgență din București

Mihnea Tudor

Legea care aduce modificări Codului penal, promulgată de Klaus Iohannis

Saghin Cristian

Iohannis anunță decizia privind festivitățile de Ziua Naţională: Va fi ceremonie

Saghin Cristian

Iohannis reacție după sesizarea depusă de PSD la CNA împotriva sa

Mihnea Tudor

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care a fost eliminată dobânda la dobândă pe perioada amânării ratelor

Mihnea Tudor

Roman: Soluţia pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor – abrogarea Capitolului XI din statut. Când se întâmplă

Mihnea Tudor

Pensii speciale. Dan Barna: Deputaţii şi senatorii USR îşi vor depune demisia din Parlament, marți dimineață

Mihnea Tudor

Pensii speciale. Ciolacu: Voi demisiona din Parlament în ultima zi de mandat

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »