Ziua Marinei – sâmbătă, 15 august – pentru prima dată în istorie, manifestări fără spectatori. Ce este prevăzut în programul de anul acesta

Ziua Marinei - sâmbătă, 15 august - pentru prima dată în istorie, manifestări fără spectatori
Ziua Marinei - sâmbătă, 15 august - pentru prima dată în istorie, manifestări fără spectatori

Ziua Marinei 15 august – Aniversată cu mare fast de 118 ani, Ziua Marinei Române reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente care au loc vara în Constanța. Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave și ambarcațiuni vor prezenta sâmbătă, 15 august, cel mai mare spectacol pe care îl organizează Forțele Navale Române.

Manifestările dedicate Zilei Marinei Române vor putea fi văzute de public anul acesta, doar în mediul virtual. Este pentru prima dată în 118 ani, când turiștii și constănțenii nu vor asista la cel mai important eveniment al verii, din cauza pandemiei de Covid-19.

Serbarea marinarilor români poate fi urmărită online, pe pagina de Facebook a Forțelor Navale Române sau la Televiziunea Română. Practic, pe faleza din fața Comandamentului Flotei nu va mai avea loc nici un eveniment anul acesta, pe 15 august de Ziua Marinei.

Ziua Marinei – din 1902

Ziua Marinei a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la inițiativa primarului de atunci al Constanței, Cristea Georgescu. El și-a dorit să fie sărbătorită cu fast Ziua Marinei Române, pentru a atrage mai mulți turiști în Constanța. Din 1902 până în acest an, Ziua Marinei a devenit un eveniment de amploare și, în timp, această manifestare s-a organizat timp mai multe zile.

Ziua Marinei 15 august – Anul acesta, din cauza pandemiei de Covid-19, toate manifestările de Ziua Marinei au fost restrânse. Colonelul Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, a anunțat că va fi organizată o ceremonie militară și religioasă în Portul Militar Constanța, unde, publicul nu va avea acces.

Evenimente de Ziua Marinei

Apoi, navele militare vor executa sâmbătă, 15 august, o defilare de la Sud spre Nord, de la Constanța la Midia, pentru a oferi totuși publicului posibilitatea de a fi, măcar cu gândul, alături de marinari. Imaginile vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook a Forțelor Navale, atât de la ceremonia din port, cât și de la defilarea navelor pe mare. În Portul Militar vor fi luate toate măsurile de prevenire a infectării cu noul tip de coronavirus, iar asistența va fi foarte, foarte restrânsă.

Elementele tradiționale care definesc Ziua Marinei Române vor fi păstrate și anul acesta, chiar dacă la evenimentul de sâmbătă, 15 august, nu vor putea participa turiștii și constănțenii.

Ziua Marinei 15 august – La ora 10.00 va fi ridicat Marele Pavoaz, iar la bordul navelor militare va fi intonat imnul și vor fi trase cele 21 de salve de tun de pe Digul de Larg. Publicul va putea doar să audă salvele, însă nu va vedea tunurile.

În cadrul ceremoniei va fi oficiată o slujbă religioasă, după care, persoana oficială cu rangul cel mai înalt care va fi prezentă la eveniment, probabil șeful statului, va avea o scurtă alocuțiune. Apoi, garda de onoare va încheia ceremonia din port, printr-o defilare.

Ce momente vor lipsi anul acesta, de la Ziua Marinei

Ziua Marinei 15 august – La ceremonia oficială din Dana Militară, fanfara va fi prezentă la ceremonie, dar nu va mai susține binecunoscutele concerte. Nu va mai avea loc nici retragerea cu torțe și nu vor mai fi infanteriștii marini care atacă faleza.

Nici scafandrii de luptă care resping atacul infanteriștilor marini nu vor mai participa anul acesta la manifestare.

Navele care vor participa la defilarea pe mare

De Ziua Marinei, sâmbătă, 15 august, între orele 11.40-13.00 vor defila mai multe nave pe mare, în fața celor aflați pe faleză sau pe plajele din Constanța, până la Năvodari.

Printre acestea, se numără cea mai mare navă militară construită vreodată în România, Fregata Mărășești, Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, întors de curând dintr-o misiune în Marea Mediterană. Această navă a asigurat, pentru prima dată în istoria noastră, conducerea unei grupări navale NATO în Marea Mediterană, pentru o perioadă de 6 luni.

O altă navă care va defila sâmbătă pe mare, este Corveta cu numărul de bordaj 264, care s-a întors și ea de curând de la exercițiul ”Sea Breeze” desfășurat în Ucraina.

Corveta 264

Ziua Marinei 15 august – Vor mai defila două nave care aparțin partenerilor Forțelor Navale, Ministerul Administrației și Internelor și Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare. Vor fi și elicoptere în zbor și o navă purtătoare de rachete, care și ea s-a întors de curând de la un exercițiu multinațional organizat de partenerii noștri bulgari.

Navele vor putea fi observate atât de pe faleza Cazinoului, cât și de pe plajele Trei Papuci, Modern, Mamaia sau din Năvodari. Navele vor fi în mișcare, nu vor sta într-un loc.

Fregata Regele Ferdinand nu participă la defilarea de la Ziua Marinei, am aflat de la colonelul Corneliu Pavel. El a precizat că vasul s-a aflat în Șantierul Naval Constanța într-un proces de reparații și abia a ieșit din șantier.

Ziua Marinei 15 august – Nici Nava Școală Mircea nu va putea fi văzută de Ziua Marinei. Și ea abia a fost scoasă din Șantierul de la Midia, unde s-a aflat pentru lucrări curente de reparații.

Concurs de fotografie ”Marea în culori”

Deoarece multe dintre activitățile organizate anul acesta de Forțele Navale Române se desfășoară online, a fost organizat un concurs de fotografie. Peste 500 de fotografii au fost postate de internauți pe pagina evenimentului ”Marea în culori”, pe care Forțele Navale Române l-au lansat săptămâna trecută.

Tot pe pagina de Facebook a Forțelor Navale a mai fost organizat un concurs de cunoștințe despre structurile Forțelor Navale. În plus, au fost postate tururi virtuale de la bordul navelor militare, pentru că, nici tradiționala zi a Porților Deschise în porturile militare nu a mai avut loc anul acesta, însă, publicul a putut să fie alături de marinari prin acele tururi virtuale.

Noutate: transmisiile online

Ziua Marinei 15 august – Chiar dacă în fiecare an Statul Major al Forțelor Navale a venit cu elemente noi în organizarea Zilei Marinei, nu face excepție nici anul acesta. Deși manifestările nu vor avea loc în prezența publicului, ele vor fi transmise online, un element de noutate pentru instittuție.

”Am planificat și o să organizăm în continuare foarte multe activități pe care le vom prezenta publicului în mediul virtual. Nu am mai făcut un eveniment în online de o asemene amploare în anii trecuți. Atunci invitam publicul să vină și să ne vadă acolo, dar acum ne este și nouă greu, pentru că suntem singuri și ne gândim cam ce ar vrea să vadă publicul. Este altfel Ziua Marinei Române din acest an”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, colonelul Corneliu Pavel.

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber și jocuri de artificii.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

15 august Ziua Marineiprohgram ziua marineispectacole ziua marineiunde vedem ziua marineiziua marinei 15 augustziua marinei romane
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes