Ziua Marinei Române, sărbătorită și în București

Anul acesta, Forțele Navale Române organizează în premieră, o serie de evenimente culturale care se vor desfășura în București, în perioada 11-15 august, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, unde publicul va putea vizita, în intervalul orar 17.00-21.00, o expoziție cu lucrări de pictură cu tematică marină, semnată de Alexandru Ghinea, machete de nave, uniforme de marină și medalii aniversare realizate de R.A. Monetăria Statului, iar doritorii vor putea învăța să confecționeze noduri marinărești, în perioada 11-12 august, în intervalul orar 17.00-21.00, în cadrul unui atelier interactiv, sea arată într-un comunicat de presă al Forțelor Navale Române.

Muzica Militară a Forțelor Navale, împreună cu formația muzicală a Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, vor susține vineri, 12 august, între orele 20.00-21.00, în Piața Roma (Statuia Lupoaicei), un concert pentru publicul din București.

Luni, 15 august, în intervalul orar 8.30-10.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită la București printr-o ceremonie militară și religioasă, care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (zona Debarcader / Herăstrău), unde vor fi depuse coroane și jerbe de flori, precum și o ancoră de flori care va fi depusă pe lacul Herăstrău.

Activitatea va debuta cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului în acordurile Imnului Național, urmat de citirea Ordinului Comun al ministrului afacerilor interne, ministrului apărării naționale și ministrului transporturilor, privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2022.

La festivitate, vor prezenta scurte alocuțiuni oficiali ai Ligii Navale Române – Filiala București, ai Careului Marinarilor „Căpitan comandor Alexandru Dumbravă” și ai Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement.

Ziua Marinei

Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. Cea mai importantă sărbătoare a marinarilor militari, Ziua Marinei Române s-a organizat, pentru prima dată, la data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”. De la un an la altul, sărbătoarea marinarilor s-a dezvoltat, prin îmbinarea elementelor tradiționale marinărești cu aspectele diferitelor etape de dezvoltare ale Marinei Militare Române.

Anul acesta, Forțele Navale Române organizează, în perioada 8-15 august, numeroase evenimente la Constanța, centrul de greutate al manifestărilor, precum și la Mangalia, Brăila, Tulcea, Galați, București și Bicaz.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

15 august ceremonii ziua marinei fortele navale ziua marinei ziua marinei 2022
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes