International

Zuzana Caputova – prima femeie președinte în Slovacia

Avocata anticorupție Zuzana Caputova devine prima femeie preşedinte al Slovaciei, potrivit rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor, publicate sâmbătă seară de Oficial naţional de statistică.

Militanta anticorupţie a obţinut 58,38% din voturi, conform rezultatelor din 99,84% din secţiile de votare. Adversarul său, Maros Sefcovic, comisar european susţinut de partidul de guvernământ de centru-stânga (Smer-SD), este creditat cu 41, 61% din voturi.

Pentru mine, aceste alegeri au dovedit că poţi câştiga fără să îţi ataci adversarul şi cred că această tendinţă se va confirma în cursul alegerilor pentru Parlamentul European şi legislativelor slovace de anul viitor„, a declarat Zuzana Caputova, viitoarea preşedintă a Slovaciei, care are doi copii și este divorțată.

Adversarul său şi-a recunoscut înfrângerea. „I-am telefonat d-nei Caputova ca să o felicit pentru victorie. I-am trimis un buchet de flori pentru că prima femeie preşedinte al Slovaciei merită un buchet„, a declarat Maros Sefcovic.

Potrivit experţilor, victoria detaşată obţinută de Zuzana Caputova se poate explica printr-un val de nemulţumire populară faţă de actuala putere după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia anul trecut.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Încă un Boeing 777 cu probleme la motor aterizează de urgenţă, pe aeroportul din Moscova

Mihnea Tudor

Merkel anunță paşapoarte digitale pentru vaccinare, pentru călătorii în Europa

Mihnea Tudor

Navalnîi a fost ”ascuns” de autoritățile rusești. Este încarcerat într-un loc necunoscut

Mihnea Tudor

Studiu îngrijorător: Tulpina britanică a coronavirusului este semnificativ mai periculoasă

Mihnea Tudor

Cocaină destinată Olandei, de peste 600 de milioane de euro, confiscată în vămi

Gloria Pascu

Sătul de agitația politică din SUA, cântărețul Stevie Wonder a anunţat că se mută în Ghana

Daniela Arnăutu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »