Economie

ANAF va capăta puteri sporite: acces la toate tranzacțiile suspecte

Potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului, adoptată pe data de 16 iulie 2020, ANAF va capăta puteri sporite. Adică, inspectorii ANAF vor putea avea acces la toate datele referitoare la conturile bancare ale persoanelor fizice. Mai mult decât atât, inspectorii vor putea afla orice informație privitoare la plățile efectuate de către societățile comerciale, dar și de către persoanele fizice.

Informațiile, potrivit prevederilor ordonanței adoptate în cursul lunii iulie, vor fi completate într-un registru al ANAF. Datele vor putea fi puse la dispoziția tuturor instituțiilor statului, care au drept scop lupta împotriva terorismului, dar și a spălării banilor.

Registrul de control este un document pe care orice persoană juridică trebuie să-l aibă la îndemână și să-l prezinte organelor abilitate. Documentul evidențiază toate controalele efectuate de autorități.

Controalele consemnate în registrul de control provin de la autorități specializate în domeniile sanitar, financiar, fiscal, fitosanitar, inspecția muncii, protecție împotriva incendiilor, calitatea în construcții, protecția consumatorului, urbanism, dar și alte domenii prevăzute de lege. La orice control, contribuabilii au obligația de a prezența documentul.

Registrul unic

Executivul a adoptat pe data de 16 iulie un act normativ, urmând să mai fie puse in practică doar niște etape procedurale pentru ca acesta să funcționeze. Practic, dacă o societate fantomă care deține doar câțiva lei în cont, efectuează o tranzacție de zeci de mii de euro, atunci când afacerea este trecută în acest registru, inspectorii anti-fraudă vor intra în alertă și o vor semnala ulterior oamenilor legii care vor continua verificările.

De asemenea, dacă o persoană care deține un cont de economii primește o sumă foarte mare, tranzacția va părea suspectă inspectorilor anti-fraudă. Prin urmare, destinatarul sumei va fi anchetat.

Registrul a fost înființat pentru a pune transpune în legislația națională o directivă europeană împotriva spălării banilor și împotriva finanțării terorismului, potrivit antena3.ro.

Alte știri de interes

Un nou decret al lui Trump privind ieftinirea medicamentelor în SUA afectează pe bursă mari companii europene

Saghin Cristian

Când va circula metroul în Drumul Taberei. Metrorex vine cu precizări

Mihnea Tudor

Normele UE scumpesc polița RCA. Avertismentul unui specialist

Saghin Cristian

Românii din diaspora trimit cu 25% mai mulţi bani în ţară pentru începutul noului an şcolar

Mihnea Tudor

Florin Cîțu: PNL a scos Romania din topul rușinii în UE. Ce informații noi a dezvăluit

Mihnea Tudor

BCR primeşte cereri pentru programul Noua Casă. Credite totale de peste 900 milioane de lei

Mihnea Tudor

Leul a scăzut miercuri, 9 septembrie, la un nou minim istoric

Mihnea Tudor

Guvernul Johnson ameninţă să nu pună în aplicare tratatul retragerii Marii Britaniii din UE

Mihnea Tudor

Ministrul rus al energiei estimează o redresare lentă a prețului petrolului în 2021

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »