ANAF va capăta puteri sporite: acces la toate tranzacțiile suspecte

Potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului, adoptată pe data de 16 iulie 2020, ANAF va capăta puteri sporite. Adică, inspectorii ANAF vor putea avea acces la toate datele referitoare la conturile bancare ale persoanelor fizice. Mai mult decât atât, inspectorii vor putea afla orice informație privitoare la plățile efectuate de către societățile comerciale, dar și de către persoanele fizice.

Informațiile, potrivit prevederilor ordonanței adoptate în cursul lunii iulie, vor fi completate într-un registru al ANAF. Datele vor putea fi puse la dispoziția tuturor instituțiilor statului, care au drept scop lupta împotriva terorismului, dar și a spălării banilor.

Registrul de control este un document pe care orice persoană juridică trebuie să-l aibă la îndemână și să-l prezinte organelor abilitate. Documentul evidențiază toate controalele efectuate de autorități.

Controalele consemnate în registrul de control provin de la autorități specializate în domeniile sanitar, financiar, fiscal, fitosanitar, inspecția muncii, protecție împotriva incendiilor, calitatea în construcții, protecția consumatorului, urbanism, dar și alte domenii prevăzute de lege. La orice control, contribuabilii au obligația de a prezența documentul.

Registrul unic

Executivul a adoptat pe data de 16 iulie un act normativ, urmând să mai fie puse in practică doar niște etape procedurale pentru ca acesta să funcționeze. Practic, dacă o societate fantomă care deține doar câțiva lei în cont, efectuează o tranzacție de zeci de mii de euro, atunci când afacerea este trecută în acest registru, inspectorii anti-fraudă vor intra în alertă și o vor semnala ulterior oamenilor legii care vor continua verificările.

De asemenea, dacă o persoană care deține un cont de economii primește o sumă foarte mare, tranzacția va părea suspectă inspectorilor anti-fraudă. Prin urmare, destinatarul sumei va fi anchetat.

Registrul a fost înființat pentru a pune transpune în legislația națională o directivă europeană împotriva spălării banilor și împotriva finanțării terorismului, potrivit antena3.ro.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

anaf anaf acces la conturi anaf lovitura Inspectorii ANAF registrul unic
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes