ANM: Vortexul polar lovește România. Frigul pune stăpânire pe toată țara. Vor fi ninsori și vânt puternic, dar sunt posibile și inundații

Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a declarat la un post Tv, duminică, 2 aprilie, că ciclonul Mathis va aduce cantităţi importante de precipitaţii în România. Va fi o scădere a regimului de temperaturi în toată România.

Directorul ANM a subliniat că masa de aer rece va cuprinde toată ţara de marți, 4 aprilie, iar temperaturile vor scădea până la 1-2 grade în zona Moldovei, Banat, Crişana și Transilvania.

”Vorbim de o scădere a regimului de temperaturi. Dacă în zona de sud şi sud-est a ţării mai consemnăm temperaturi de peste 15-16 grade Celsius, observăm că masa de aer foarte rece pătrunde şi în zona ţării noastre şi aduce valori de temperaturi, în zona de nord, de cel mult 6-7 grade.

De marţi, masa de aer rece va cuprinde toată ţara şi vorbim de temperaturi de 1-2 grade în zona Moldovei, Banat, Crişana, Transilvania. Doar în Dobrogea mai vorbim de valori de 13-14 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

De asemenea, aceasta a spus și că răcirea „va fi de interes” pe tot parcursul acestei săptămâni și va aduce cantităţi de precipitaţii foarte importante în toată țara.

”Răcirea va fi de interes pe tot parcursul săptămânii viitoare şi vine cu cantităţi de precipitaţii foarte importante. Este vorba despre acest ciclon care aduce valori ale cantităţilor de precipitaţii, cel puţin în jumătatea sudică a ţării, cantităţi de apă care pot depăşi 20-30 de litri pe metru pătrat.

Vor predomina ninsorile la munte. În zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură vorbim de un strat consistent de peste 20 de centimetri, dar este posibil în jumătatea nordică a ţării, de asemenea în Banat, Crişana, Transilvania şi Moldova să vorbim de precipitaţii mixte, în timp ce în zona de sud, sud-est a ţării să vorbim de ploi, semn că ciclonul aduce cantităţi importante.

Trebuie să vedem şi prognoza hidrologilor. Avem un cod portocaliu, dar în condiţiile în care vorbim de cantităţi de apă de 20-30 de litri pe metru pătrat în mai puţin de 24 de ore în timp ce media lunii aprilie se situează între 40-45 de litri pe metru pătrat, putem să consemnăm că va fi 50% în 24 de ore cât ar trebui să plouă într-o lună.

Cel puţin până vineri consemnăm o vreme rece. Vestea este bună spre sfârşitul săptămânii, sâmbătă, vorbim de temperaturi care vor creşte uşor în aproape toată ţara. Vorbim de temperaturi care în partea de vest, sud şi sud-est a ţării vor creşte”, a conchis șefa ANM.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ciclonul mathis meteo anm temperaturi romania vortex polar vrema azi vremea saptamana asta
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes