Special

Curtea Constituțională a interzis o veche practică a procurorilor români, care datează din comunism

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțional articolul 118 din Codul de Procedură Penală, care permitea unui procuror să abuzeze de buna credință a unui martor. Astfel, audierea pe o ”coală albă de hârtie” nu mai este posibilă.

Cum se proceda: procurorul chema un martor la audieri și îl punea să scrie declarație pe o coală albă de hârtie. După această etapă, după câteva minute de la încheierea declarației în calitate de martor a persoanei chemate la audieri, procurorul se folosea de declarația dată și inculpa martorul, care devenea astfel inculpat în dosarul penal. Această tactică de anchetă este folosită pe scară largă în procuratura română, fiind considerată una abuzivă, deoarece textul din Codul de Procedură Penală contravine Constituției României și dreptului unei persoane de a nu se auto incrimina.

Curtea Constituțională a României a fost sesizată să judece acest aspect de neconstituționalitate de doi avocați din Baroul București, respectiv Alexandru Morărescu și Andra Ghilenschi. Cei doi apără un client care este judecat la Tribunalul București, Secția 1 Penală.

Logica celor doi avocați din București care a stat la baza deciziei de azi a Curții Constituționale este una simplă. Dacă inculpatul poate să nu dea declarații, nu același lucru se poate spune despre un martor, care este obligată să spună tot ce știe despre chestiunea despre care este întrebat. ”Or, ce se cere Curții Constituționale este să aprecieze dacă actuala soluție legislativă prevăzută de art. 118 Cod de procedură penală este constituțională în măsura în care martorul nu are dreptul să păstreze tăcerea asupra propriilor fapte sau acțiuni sau alte aspecte care l-ar putea incrimina”, se arată în sesizarea Curții Constituționale a României.

CCR de azi este: ”Cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstituționalitate si a constatat ca soluția legislativa cuprinsa in art.118 din Codul de procedura penala, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere si la neautoincriminare, este neconstituționala”.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Tribunalul Bucureşti anulează diploma de doctor a lui Darius Vâlcov

Mihnea Tudor

Călin Popescu Tăriceanu, după mai multe ore la DNA: Suspect în dosarul de luare de mită

Mihnea Tudor

Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată de DNA într-un nou dosar

Mihnea Tudor

Liviu Dragnea, la sediul DNA în legătură cu vizita pe care a făcut-o în SUA în 2017

Mihnea Tudor

Alina Bica rămâne cu 4 ani condamnare pentru corupție. ÎCCJ respinge definitiv recursul în casaţie

Saghin Cristian

UPDATE: Decizia CCR privind contestația Guvernului PNL pe majorarea pensiilor cu 40%

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »