Politica

Dan Barna desființează programul de relansare economică al Guvernului: Un veritabil PNDL pe steroizi

Dan Barna, liderul USR, a comentat la un post tv, marți seara, ”Planul naţional de investiţii şi de relansare economică”, după evenimentul de prezentare la care au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Orban și miniștrii din echipa guvernamentală.

E un lucru bun că avem în sfârsit un program. Dorinţele de acolo sunt lucruri bune, lucruri de care Romania are nevoie de 30 de ani. Sunt promisiuni generoase și consistente dar nerealizabile. Care e magia pe care nu am descoperit-o până acum?”, a arătat Dan Barna.

El a precizat că în programul Guvernului nu se face referire la reforma structurală de care este nevoie pentru a duce orice plan de dezvoltare la final.

Nu banii sunt problema

Dan Barna a explicat că nu lipsa banilor este problema ci, crede el, lipsa de voință”

”România, nu a dus lipsă de resurse financiare nici până acum. Nu s-au folosit banii pentru a face drumuri, nu am fost în stare de asta, nu că nu am avut bani. Dacă programul acesta devine realitate, România o să fie magică. Reproșul principal este lipsa de realism a acestui program. Știm foarte bine că realismul este aproape inexistent”, a declarat Dan Barna, la România TV.

Prim-ministrul Ludovic Orban a prezentat, alături de președintele Klaus Iohannis, planul naţional de investiţii şi de relansare economică intitulat ”Reclădim România”. El a anunțat că pentru elaorarea acestui program a fost un model bazat pe investiţii, digitalizare, inovare, pe transfer tehnologic, creşterea competitivităţii şi a productivităţii.

Ioc liberalism, prea multe subvenții

Dan Barna și-a detaliat punctul de vedere legat de ”Planul național de investiții și relansare economică” al Guvernului, într-o postare pe pagina sa:

”Planul de relansare economică al Guvernului. Subvenții + idei vechi și un pic de populism. Pe banii cui?

Partea bună:

* E bine că există totuși un plan pe care se poate lucra. România are nevoie de o viziune care să limiteze criza sau măcar să asigure condițiile pentru o recuperare rapidă.

Partea mai puțin bună:

* Foarte multe subvenții. Aproape niciun criteriu. Așa cum arată acum, planul acesta e un veritabil PNDL pe steroizi.
* De unde vin toți banii ăștia? Metafora cu bani din elicopter e adecvată, problema e că nu vedem elicoptere pline de bani pe nicăieri pe deasupra României.
* A calculat guvernul efectul asupra deficitelor? Deficit înseamnă că noi și generațiile viitoare vom plăti foarte scump generozitatea pre-electorală a guvernului. Asta în eventualitatea în care se vor găsi totuși bani.
* O parte din propuneri sunt de fapt o ciorbă reîncălzită. Le regăsim în programe ale guvernelor precedente și în tot felul de strategii uitate prin sertare.
Unele dintre ele sunt de-a dreptul toxice – inventarea unui fond de investiții de stat așa cum propuneau PSD și PNL în 2016 nu face decât să creeze încă o sinecură pentru apropiații guvernului (indiferent de culoare). Apare și încă o bancă de stat. De ce?

* Sunt anunțate foarte multe investiții. În zona de infrastructură, de exemplu, planul este aproape SF. Toate, absolut toate guvernele au propus așa ceva și efectele sunt cele pe care le știți. De ce ar fi acum diferit?

Ioc liberalism

Planul acesta nu poate fi decât o bază de discuție. Și poate deveni un proiect fezabil doar în momentul în care vom avea sursele exacte de finanțare și criterii clare de distribuție a banilor.

Banii din elicopter sfârșesc în praf, iar în loc de dezvotare economică o să rămânem cu datorii. Sunt sigur că niciunul dintre noi nu vrea așa ceva”, a scris Barna pe facebook.

Alte știri de interes

PNL, reacție după ce Marcel Ciolacu a spus că ”Parlamentul reprezintă pe toată lumea”: PSD rămâne un partid toxic

Saghin Cristian

Rafila îl face knock-out pe Daniel Ghiță: Sper să poarte mască de protecție sanitară

Mihnea Tudor

PSD propune un plan de combatere a SARS-CoV-2: Testarea tuturor indivizilor, indiferent de simptome, în locurile cu incidenţă ridicată şi înfiinţarea unui centru de comunicare integrat COVID

Gloria Pascu

Ecologistul Șerban Nicolae o desființează pe Firea: A rămas fără serviciu

Mihnea Tudor

Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătății, rămâne fără imunitate parlamentară

Mihnea Tudor

Ciolacu, reacție după ce Şerban Nicolae s-a comparat cu Hagi de la Mondialul din 94

Saghin Cristian

Marcel Ciolacu îşi cere scuze pentru că a transmis ”un semnal greşit”, dar acuză IGPR de ”dublă măsură”

Mihnea Tudor

Ambasada României în Moldova reacţionează la acuzaţiile Ambasadei Rusiei: Cinism la care nu vrem să fim părtaşi

Mihnea Tudor

Grindeanu: Salut promptitudinea Poliţiei Române. Oricine încalcă legea plăteşte, indiferent cum îl cheamă

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »