Special

De ce a fost clasat dosarul senatorului Chițac, primul parlamentar cu COVID – Explicațiile Parchetului General

Vergil Chiţac, senator PNL, primul parlamentar român confirmat cu COVID-19 și care a băgat în izolare Guvernul și toată conducerea PNL, a anunțat marți că Parchetul General a clasat dosarul in rem deschis în 16 martie pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. „Pentru cei care încă se îndoiau, aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăţiei mele”, scrie pe facebook senatorul liberal.

Parchetul General precizează, într-un comunicat de presă, că „în temeiul actelor și probelor administrate în timpul cercetărilor s-a stabilit că senatorul nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19, anunțând autoritățile competente când a manifestat simptome specifice noului coronavirus și supunându-se tuturor procedurilor medicale stabilite de către autoritățile medicale”.

Motivații clasare Parchetul General:

„Având în vedere studiile științifice invocate în actele normative emise cu privire la noul coronavirus, din care rezultă că simptomele bolii se manifestă într-un interval de maxim 14 zile de la contractarea virusului COVID-19, este exclusă contaminarea senatorului în perioada în care s-a aflat la Bruxelles (17 – 19 februarie 2020), întrucât trecuseră 19 zile de la revenirea în țară și până la apariția simptomelor bolii (09 martie 2020).
La data de 19 februarie 2020 nu exista nicio interdicție sau obligație cu privire la persoanele revenite în România dintr-o țară membră a Uniunii Europene, în contextul existenței epidemiei generate de noul coronavirus.
Din ancheta epidemiologică efectuată de către Direcția de Sănătate Publică rezultă că nu poate fi stabilită sursa infectării acestuia cu noul coronavirus.

Prin urmare nu poate fi reținută niciuna dintre variantele normative incriminate de art.352 Cod penal (infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor – intenție pentru alin.1 și culpă pentru alin.2), întrucât acesta nu a realizat vreo activitate de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, care să aibă ca urmare răspândirea bolii COVID-19″.

Clasare și pentru DSP și pentru consilier

Parchetul a dispus clasarea cauzei cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor și în cazul consilierului senatorului, stabilind că „nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, iar fapta de a nu transmite de îndată o informație privitoare la o posibilă contaminare nu are niciun fel de relevanță penală în economia cazului de față”.

În același dosar, procurorii au dispus clasarea pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor în cazul Direcției de Sănătate Publică, în legătură cu transportul senatorului, a membrilor familiei și unui angajat al biroului senatorial la spital în ziua de 13 martie 2020, întrucât „nu a fost încălcată nicio normă sau măsură statuată în acte normative primare sau secundare, privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase”. „Din investigațiile epidemiologice nu a rezultat că transportul în condițiile precizate mai sus a avut ca urmare răspândirea bolii COVID-19”, spun procurorii.

Anunțul privind clasarea dosarului a fost făcut inițial de senatorul PNL Vergil Chiţac pe Facebook.

Alte știri de interes

Trupele speciale supraveghează priveghiul lui Emi Pian din Rahova

Mihnea Tudor

Detalii de necrezut din cercetarea procurorului DIICOT care a clasat dosarul 10 august. Șefii Jandarmerii, neaudiați

Mihnea Tudor

Gheorghe Nichita, fostul primar de Iași, condamnat la închisoare cu executare

Mihnea Tudor

Românii ar fi dispuşi să accepte iar restricţii, la un al doilea val al pandemiei de coronavirus – studiu

Saghin Cristian

Hotărâre definitivă a deciziei CEDO în cauza Kovesi. România nu face contestație. Ce urmează

Mihnea Tudor

Emi Pian, ucis de rivali – Bogdan Berechet, șeful poliției Capitalei, anunţă dispozitive speciale de mascaţi şi jandarmi

Mihnea Tudor

Nicolae Robu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu: ”Eu sunt senin şi nevinovat”

Saghin Cristian

Dosar 10 august: Șefa DIICOT anulează soluția de clasare în cazul șefilor Jandarmeriei

Mihnea Tudor

Dosar Blejnar: Sute de interceptări SRI au fost anulate de către judecător

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »