Special

Decizie ÎCCJ: Deschiderea unui cont pe o reţea de socializare cu numele unei alte persoane reprezintă infracţiune

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că deschiderea unui cont pe o reţea de socializare cu numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia reprezintă o infracţiune de fals informatic.

ÎCCJ a transmis printr-un comunicat de presă, că pe data de 25 ianuarie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, legal constituit în cauză, a soluţionat o sesizare în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Înalta Curte a admis astfel sesizarea formulată de către Curtea de Apel Braşov prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

ÎCJC a decis că deschiderea unui cont pe o reţea de socializare pe numele altei persoane reprezintă infracţiune.

“Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României”, se arată în comunicatul ÎCCJ.

Curtea de Apel Braşov a sesizat Înalta Curte în luna septembrie a anului trecut pe această speţă în timp ce judeca apelul la condamarea unui bărbat la trei ani şi opt luni de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de şantaj şi fals informatic, decizia fiind luată de către Judecătoria Braşov. Bărbatul respectiv este judecat pentru faptul că a creat un profil de un site de adulţi cu numele fostei sale iubite şi a postat acolo fotografii cu aceasta. De asemenea, el a făcut şi un cont de Facebook tot cu numele femeii respective.

Instanţa a decis ca până la lămurirea aspectului sesizat, soluţionarea cauzei să fie suspendată.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Hotărârile CNSU şi ordinele miniştrilor prin care au fost suspendate cursurile faţă în faţă în toate unităţile de învăţământ, anulate de Curtea de Apel

Mircea Furdu

Fiul lui Ilie Dumitrescu trimis în judecată pentru trafic de droguri, după ce a fost prins în flagrant

Mihnea Tudor

Dosarul morții lui Patrick Ekeng, verdict final. Medicul, condamnat cu suspendare

Mihnea Tudor

Liga Studenților Iași atacă la CCR ordonanța care elimină gratuitatea transportului studenților pe CFR

Gloria Pascu

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor în fața CCR. Augustin Zegrean: Este o problemă aici. Se vor împiedica de un lucru

Mihnea Tudor

CCR respinge sesizările privind legea prin care evazioniștii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »