Echipamente medicale nelivrate în valoare de 4 milioane de euro, comandate și plătite de DSU. Dosarul e la DNA

Patru milioane de euro au fost cheltuiți de IGSU pe echipamente medicale care nu au fost livrate, este constatarea Curții de Conturi. Dosarul a fost trimis la DNA. Banii ar fi fost plătiți unei firme din Coreea de Sud care și-a luat angajamentul că va livra 400 de ventilatoare mecanice. Marfa nu a mai ajuns, iar dosarul a fost trimis de CCR la DNA, susține Romania Tv.

Conform Curtea de Conturi sunt, în aceste achiziții ratate sunt implicați Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Cornelia Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, și generalul Paul Iamandi, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Secretarul de stat Raed Arafat controlează toate achizițiile publice pentru echipamente medicale făcute de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. El solicită ce și cât să se cumpere, ONAC face documentația pentru contractele cadru, apoi contractele subsecvente sunt semnate de Departamentul pentru Situații de Urgență iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență plătește comanda lui Arafat, consemnează sursa citată.

Așa s-a întâmplat și pe 10 aprilie 2020: ONAC, sub conducerea Corneliei Nagy, a încheiat un acord cadru pentru achiziția a 400 de ventilatoare de la firma Medi Consulting, din Coreea de Sud. Acordul cadru prevedea ca cele 400 de ventilatoare să fie livrate în patru loturi, în perioada 17 aprilie – 8 mai 2020 și acordarea unui avans de până la 30% din valoarea fiecărui lot.

Ulterior s-a semnat contractul subsecvent nr.116229 din 27 aprilie 2020, între Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, și firma coreeană Medi Consulting. Conform acestui contract subsecvent, firma coreeană se obliga să livreze 200 de ventilatoare mecanice cu termen de livrare în data de 13.05.2020 (100 buc.) și data de 28.05.2020 (100 buc.).

După ce s-a negociat contractul, Raed Arafat a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență, condus de general Dan Paul Iamandi, să plătească avansul de 30%. Adică 10.931.000 lei (aproximativ 2.451.000 USD), bani plătiți în data de 28 aprilie 2020.

Curtea de Conturi a constatat că, până la sfârșitul lunii iunie a.c., nu a fost realizată nicio livrare, scrie RomaniaTV.

Dar aceasta nu este singura afacere controversată aprobată de Raed Arafat. O altă firmă înregistrată în Elveția a dispărut cu aproape două milioane de euro, bani publici plătiți pentru livrarea a 250 de ventilatoare mecanice. Nici de această dată România nu a primit ventilatoarele plătite în avans.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

achizitii igcsuachizitii raed arafatarafat la dnadosar dna dsuechpamente medicale nelivrate
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes