Fostul ministru Gabriel Oprea, achitat în dosarul morţii poliţistului Gigină. Decizia nu e definitivă

Fostul ministru Gabriel Oprea a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în dosarulmorţii poliţistului Bogdan Gigină, conform deciziei de luni a Tribunalului Bucureşti, care nu e definitivă. Agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, a fost implicat într-un accident de circulaţie în octombrie 2015, în timp ce făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea.

”În baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală achită pe inculpatul Oprea Gabriel pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 192 alin. (1) şi (2) din Codul penal”, se arată în decizia instanţei.

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2018  pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină. Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus – cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră – însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist. În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, “drepturi” neprevăzute de cadrul legal, “drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită. 

În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, afirmă procuorii DNA în rechizitoriu.

Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi. În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea este vorba despre însoţirea sa de către poliţişti rutieri, iar în cazul lui Petre Mazilu şi al firmei pe care o administra,  lucrările făcute la carosabil.

Părinţii lui Bogdan Gigină au cerut în repetate rânduri urgentarea dosarului.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

dosar gabriel opreagabriel oprea achitatgigina
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes