Joe Biden se întâlneşte miercuri la Varşovia cu liderii est-europeni din NATO

Joe Biden la Vasovia
Joe Biden la Vasovia

Preşedintele american Joe Biden se întâlneşte miercuri la Varşovia cu grupul celor nouă lideri ai ţărilor NATO din Europa Centrală şi de Est – aşa-numitul format Bucureşti 9 (B9) – în prezenţa secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, pentru a-i asigura de sprijinul “de neclintit” al Washingtonului împotriva Moscovei. Întâlnirea are loc la o zi după un discurs virulent al lui Vladimir Putin, care a promis că îşi va continua “metodic” ofensiva lansată în urmă cu aproape un an în Ucraina, relatează AFP.

Biden “se va întâlni cu liderii Celor Nouă de la Bucureşti (B9), un grup de aliaţi ai NATO de pe flancul nostru estic, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a reafirma sprijinul de nezdruncinat al Statelor Unite pentru securitatea Alianţei”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Această demonstraţie de susţinere, prevăzută să aibă loc la palatul prezidenţial din Varşovia, este menită să liniştească aceste nouă ţări (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia), care au în comun faptul că sunt foste membre ale Uniunii Sovietice sau ale Pactului de la Varşovia şi se află pe flancul estic al NATO, notează AFP.

Această întâlnire intervine la o zi după ce liderul rus a promis că îşi va continua “metodic” ofensiva lansată în urmă cu aproape un an în Ucraina şi a anunţat retragerea Rusiei din tratatul americano-rus New START privind dezarmarea nucleară, amintind de cele mai grele momente ale Războiului Rece.

Occidentul vrea “să termine cu noi o dată pentru totdeauna”, a proclamat Putin, acuzând Washingtonul şi aliaţii săi europeni că poartă “responsabilitatea de a alimenta flacăra conflictului ucrainean şi victimele sale”.

Joe Biden a replicat printr-un discurs susţinut la Varşovia în aceeaşi zi. “Occidentul nu complotează pentru a ataca Rusia, aşa cum a spus Putin. Milioanele de cetăţeni ruşi care vor doar să trăiască în pace cu vecinii lor nu sunt inamicul”, a spus el.

Joe Biden a dat asigurări, după o vizită surpriză la Kiev, luni, în timpul căreia a promis din nou arme ucrainenilor, că sprijinul SUA pentru Ucraina  rămâne “de neclintit”.

“Ucraina nu va fi niciodată o victorie a Rusiei, niciodată”, a subliniat el, menţionând totodată “voinţa de fier a Americii”. Biden a spus că NATO nu va fi divizată şi nu va renunţa.

Joe Biden urmează să se întoarcă la Washington miercuri seara.

Statele Unite au acuzat săptămâna aceasta China că intenţionează să furnizeze arme Rusiei pentru a susţine ofensiva sa în Ucraina, ceea ce Beijingul neagă. Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, urmează să se întâlnească miercuri, la Moscova, cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. El s-ar putea întâlni şi cu Vladimir Putin în timpul vizitei sale în capitala rusă, potrivit agenţiei de presă TASS.

Livrarea de arme către Moscova din partea Chinei ar reprezenta o “linie roşie” pentru UE, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Pe de altă parte, el a anunţat că statele membre UE vor apela la stocurile lor pentru a accelera livrările de arme şi muniţii către Ucraina.

Putin şi-a încheiat discursul de marţi anunţând suspendarea tratatului New START privind dezarmarea nucleară şi s-a declarat pregătit să reia testele nucleare. Acest anunţ a fost ulterior atenuat de Ministerul său de Externe, care a precizat într-un comunicat că “Rusia intenţionează să menţină o abordare responsabilă şi va continua, cât timp tratatul e în vigoare, să respecte cu stricteţe limitele cantitative ale armelor strategice ofensive”.

Vladimir Putin a cerut, de asemenea, ca forţele ruse să fie “pregătite să efectueze teste cu arme nucleare”, în cazul în care SUA vor fi primele care vor face acest lucru. O lume fără controlul armelor nucleare este “mult mai periculoasă”, a reacţionat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

În timpul discursului lui Putin, forţele ruse au bombardat clădiri din Herson, în sudul Ucrainei, ucigând cel puţin şase civili, potrivit autorităţilor ucrainene.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

biden natobiden varsoviaformatul bucuresti 9lideri nato
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes