Kelemen: Ceea ce au făcut ucrainenii pe Bâstroe nu a schimbat în niciun fel şi nici nu va schimba ecosistemul Deltei Dunării. Dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm şi să aşteptăm

Vicepremierul Kelemen Hunor afirmă că ecosistemul Deltei Dunării nu a fost afectat, până în prezent, de lucrările făcute de ucraineni pe canalul Bâstroe. ”În acest moment, dincolo de agresivitate şi această dorinţă de a asigura prin Bâstroe navigabilitatea pentru nave mari, nu suntem afectaţi. Dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm şi să aşteptăm să se întâmple nu ştiu ce. Da, trebuie discuţie foarte tranşantă cu Ucraina”, consideră el.

”România trebuie să ştie care sunt priorităţile şi noi avem multiple priorităţi în acest moment, inclusiv în zona Deltei Dunării. Am vorbit cu specialişti şi ei au zis că ceea ce au făcut ucrainenii pe Bâstroe nu a schimbat în niciun fel şi nici nu va schimba ecosistemul Deltei Dunării, mai ales că alimentarea deltei se face pe Sfântul Gheorghe şi dinspre Sulina, mai puţin dinspre Chilia şi pe braţul Chilia debitul nu s-a schimbat. Au făcut măsurătorile în 14 locuri cei de la Ministerul Mediului, mai mult pe partea noastră şi, acolo unde au permis ucrainenii, şi pe partea ucraineană, şi nu s-a schimbat pe braţul Chilia nimic. Dar ceea ce nu este acceptabil, să nu existe din partea ucrainenilor o comunicare permanentă şi foarte clară”, a afirmat Kelemen Hunor, luni seară, la B1 Tv.

El a subliniat că autorităţile române aşteaptă acordul Ucrainei pentru a face măsurători şi în zona ucraineană. 

”În acest moment, dincolo de agresivitate şi această dorinţă de a asigura prin Bâstroe navigabilitatea pentru nave mari, nu suntem afectaţi. Dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm şi să aşteptăm să se întâmple nu ştiu ce. Da, trebuie discuţie foarte tranşantă cu Ucraina”, a spus Kelemen.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni, în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News, că nu au primit încă acordul scris al părţii ucrainene pentru a verifica lucrările de dragare pe Canalul Bâstroe, dar este convins că se vor ţine de promisiune, până pe 15 martie. Ministrul a precizat că debitele pe Chilia nu s-au modificat semnificativ, sunt în parametri statistici din ultimii 20 de ani.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

bastroedelta dunariidragare bastroekelemen hunor
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes